0

У краинският президент Володимир Зеленски разсипа от критики лидерите на западните страни и медиите, като заяви на пресконференция, че създават погрешното впечатление, че „утре в Украйна ще започне война, което дестабилизира икономиката и създава необходимостта да се харчат поне 4-5 милиарда долара за стабилизирането й“.

По време на интервю за чуждестранни представители на медиите, Зеленски коментира реакциите на запад относно напрегнатата ситуация по украинско-руската граница. „Постъпиха сигнали дори от уважавани държавни глави, които вече открито казват на недипломатически език, че утре ще започне война. В Англия, Германия, Франция, Литва медиите създават впечатлението, че сме пред война, че войници и танкове се движат по улиците, но това не е така. Нямаме нужда от тази паника“, каза Зеленски.

Той добави, че поради „истерията“ около ситуацията, Украйна е взела 12,5 млрд. долара, за да стабилизира икономиката си. „Нашата държава не може да се справи сама с подобни предизвикателства. Ще стабилизираме националната си валута от държавните резерви, това че е много скъпо за Украйна. Вярвам, че ще похарчим повече от 4-5 милиарда долара за стабилизиране на нашата икономика и не разчитам на по-малка цифра“, добави той. Зеленски изрази надежда, че САЩ ще предоставят финансова помощ на Киев, а МВФ ще ускори отпускането на кредитни траншове.

Зеленски призова внимателно да се коментира въпроса за възможна война с Русия. „Проведе се среща на съветниците от Нормандския формат. Това са стъпки към диалог към мирно уреждане на процеса“, каза президентът. Според Зеленски това предполага, че „трябва да се говори много внимателно всеки ден, всяка минута, всяка секунда“.

Президентът смята, че е невъзможно да се каже със сигурност дали ще има война и кога, но е възможно. Зеленски разкритикува позицията на САЩ. Според него страната предизвиква умишлена ескалация на напрежението и това е грешка. "Не мисля, че Белият дом греши в анализа си. Тъй като Белият дом разбира, че има рискове, те постоянно говорят за това, те непрекъснато подкрепят тази тема и я правят възможно изострена. Според мен това е грешка", каза Зеленски. Президентът добави още, че подобни "сигнали предизвикват много мощна реакция в света". Той също така нарече грешна позицията на САЩ по отношение на евакуацията на дипломати от Украйна.