0

П резидентът на Украйна Владимир Зеленски поднови късно снощи предложението си за преки мирни преговори с руския държавен глава Владимир Путин, като заяви, че статутът на спорните територии може да бъде обсъден и евентуално да се проведе референдум. Зеленски заяви пред местни медии, че е готов да се срещне с Путин "във всякакъв формат", за да обсъдят прекратяването на почти едномесечната война, която разтърси няколко украински града.

Той заяви, че дори статутът на окупирания от Русия Крим и подкрепяните от Русия области в Донбас подлежи на обсъждане. "Готов съм да повдигна тези въпроси на първата среща с президента на Русия", каза украинският президент. "Няма да има призиви или исторически речи. Ще обсъдя с него всички въпроси с големи подробности", заяви Зеленски.

Русия обяви Крим за част от Русия и призна независимостта на самопровъзгласилите се Донецка народна република и Луганска народна република в Източна Украйна.

След разпадането на Съветския съюз и трите области са част от Украйна и са в центъра на продължаваща вече десетилетие криза, която на 24 февруари прерасна в инвазия и пълномащабна война. "Ако имам тази възможност и Русия има желание, бихме обсъдили всички въпроси", каза той пред украински журналисти в интервю, публикувано от "Суспилне". "Дали ще решим всички тях? Не. Но отчасти бихме могли - поне да спрем войната", добави той. Въпреки че Зеленски даде знак, че е готов да разговаря за статута на трите области, той многократно е настоявал, че и трите са част от Украйна и че страната му няма да се предаде.

Украинският президент предупреди също, че всяко мирно споразумение, включващо "исторически" промени, ще бъде подложено на национален референдум.