0

Д нес ще е студено, особено сутринта, с минимални температури между минус 11 и минус 6 градуса, в София - минус 10 градуса. Жълт код за опасно студено време е обявен за 5 области - София град, София област, Перник, Кюстендил и Благоевград.

Над западната половина от страната облачността ще се разкъсва и ще намалява до предимно слънчево. Над Източна България ще остане предимно облачно. Ще духа умерен северозападен, в крайните югоизточни райони - северен, вятър. Максималните температури ще са между минус 4 и 1 градуса, в София - минус 3 градуса. Атмосферното налягане слабо ще се понижи, но ще остане по-високо от средното за месеца.

Над Черноморието облачността ще е значителна. Ще духа умерен, по северното крайбрежие - временно силен, северозападен вятър. Максималните температури ще са 0-2 градуса. Температурата на морската вода е 6-8 градуса. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Над планините облачността ще е променлива, на места в масивите от Западна България - със слаби валежи от сняг. Ще духа умерен северозападен, по високите и открити части - до силен североизточен, вятър. Остава студено, с максимална температура на височина 1200 метра около минус 6 градуса, на 2000 метра - около минус 14 градуса.

В средата на седмицата облачността ще е променлива, по-често значителна, без съществени валежи. Ще духа северозападен вятър, в сряда - предимно умерен, в четвъртък временно ще отслабне. Температурите ще продължат да се повишават.

Силна снежна буря обърка автомобилния и въздушния транспорт в гръцката столица и в най-големия турски град Истанбул, предаде Асошиейтед прес. Лошото време засегна и няколко острова в Егейско море. Гръцкото правителство обяви днешния ден за неработен за района на голяма Атина, част от Централна Гърция и някои острови, за да може хората да си останат по домовете. "Молим гражданите да не излизат. Това ще е трудна нощ", каза снощи министърът за климатичните промени и гражданската защита Христос Стилианидес и добави, че някои райони снежната покривка е "безпрецедентно" голяма.
Сняг покри вчера Атина и предградията й, обърка транспорта, спря работата на ваксинационните центрове и затвори училищата, предаде Ройтерс. Заради бурята "Елпида" водачи се оказаха блокиране с часове на околовръстния път на Атина и се наложи да чакат помощ от спасителни екипи. Силните снеговалежи по принцип са рядкост за Атина, но за втора поредна година градът е засегнат от снежни бури, отбелязва Ройтерс.
В гръцката столица вчера спряха влаковете и автобусите, националният превозвач "Ейджиън еърлайнс" отмени почти всичките си полети и каза, че очаква да има проблеми и днес, а може би и в сряда. На много гръцки острови, включително Крит, днес няма да работят правителствените служби, училищата, магазините, които продават стоки не от първа необходимост и банките. Студената вълна се очаква да се задържи до сряда.
В Истанбул, чието население е 16 милиона, властите отмениха междуградски автобуси и временно спряха трафика в града, идващ от тракийската област. Хора, закъсали по пътищата, изоставиха колите си и се прибираха пеша или с метрото и друг обществен транспорт, предаде Асошиейтед прес.
Училищата в Турция са в зимна ваканция, но университетите прекратиха за два дни занятия. Молове и ведомства затвориха по-рано. Канцеларията на валията на Истанбул обяви, че държавните служители днес ще могат да не ходят на работа. Това не важи за работещите в сигурността, здравеопазването и транспорта. "Тежка нощ", каза вчера кметът на Истанбул Екрем Имамоглу, призова хората да не излизат навън и каза, че в някои части на Истанбул дебелината на снежната покривка е 80-85 сантиметра.
Полетите до и от Истанбул са спрени до 16 ч. днес.
В Албания заради студеното време вчера за три дни са затворени началните училища и гимназиите. В Източна Албания температурата падна до минус 17. Населението е посъветвано да не използва колите си.