0

П рисъединяването на Украйна към НАТО още дълго време няма да бъде на дневен ред, заяви в интервю за вестник "Франкфуртер алгемайне зонтагсцайтунг" премиерът на Бавария и председател на Християнсоциалния съюз Маркус Зьодер, съобщи ТАСС.

Присъединяването на Украйна към НАТО още дълго време няма да бъде на дневен ред, заяви в интервю за вестник "Франкфуртер алгемайне зонтагсцайтунг" премиерът на Бавария и председател на Християнсоциалния съюз Маркус Зьодер, съобщи ТАСС.

"При всички справедливи критики по адрес на Русия Западът трябва един ден да отговори на ключовия въпрос - планирано ли е разширяването на НАТО в Украйна? Разбира се, на Русия не трябва да се позволява да диктува правилата. Независимо от това обаче отговорът трябва да бъде даден. От моя гледна точка е ясно: разширяването на НАТО на изток с Украйна няма да бъде в дневния ред дълго време", каза той.
Зьодер заяви, че Северноатлантическият алианс не е заплаха, но в същото време призова да се отбележи, че въпросът за неговото разширяване буди загриженост в Русия.


Баварският премиер също така припомня, че НАТО е ангажирана със защитата на своите членове. "Но това не се отнася до Украйна, това не е работа на НАТО. Трябва да се определи стратегия, която ще отчете това и също така ще защитава териториалната цялост на Украйна. Русия е сложен партньор, но не е враг на Европа, повечето немци искат стабилни и мирни отношения с Руската федерация", казва Зьодер..
По-рано президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че Киев иска още през 2022 г. да постигне договореност за конкретен график за присъединяване към НАТО.