0

А телие "Клоунът Гогол" е първата от поредицата инициативи, с които през 2022 г. театър "Кредо" ще отбележи своята 30-годишнина. Тридесет години навършва и спектакълът "Шинел" по Гогол, припомнят от трупата.

Ателие "Клоунът Гогол" е първата от поредицата инициативи, с които през 2022 г. театър "Кредо" ще отбележи своята 30-годишнина. Тридесет години навършва и спектакълът "Шинел" по Гогол, припомнят от трупата.

До последния ден на февруари в ателието на "Кредо" тридесет млади артисти ще погледнат през очите на клоуна, за да изследват "необятната държава" на Николай Василиевич Гогол и неговата пиеса "Ревизор", ще се огледат в пиесата "огледало", както сам я нарича авторът й, за да разберат защо не трябва да се "сърдят на огледалото, ако им е крива мутрата".
Проектът "Клоунът Гогол" се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" в Националния студентски дом в София. Негов ръководител е Нина Димитрова, основател на "Кредо", актриса, режисьор и създател на знакови спектакли по Гоголеви текстове: "Шинел", "Дневникът на един луд" и "РевизорЪт".


"Смятам, че Гогол е най-великият клоун в световната литература и искам да споделя това мое творческо убеждение с участниците в ателието. Предлагам им да погледнат този гениален автор през очите на клоуна – наивния и добронамерен разобличител на нищожното, който с празнична, карнавална освободеност е способен да превърне болката в радост и да каже смразяващи истини за човешкото битие, без да обижда и поучава никого, ами просто ей така, като на игра. Гогол по клоунски се забавлява с пошлото, низкото и нищожното във великата си пиеса, в която всички си играят на "Ревизор" и всички треперят пред благородния смях на автора, "излитащ от светлата природа" на клоуна. С такъв смях и с клоунско човеколюбие се опитвам и аз да заредя младите артисти и да ги подтикна към клоунско забавление по отношение на абсурдите в Гоголевата пиеса и в нашия обърнат наопаки свят, в който ценности и морал са с краката нагоре. Надявам се след края на ателието артистите да си тръгнат малко по-гоголооки", казва Нина Димитрова.
За свой асистент в ателието тя е поканила своя възпитаник, младия актьор Денис Хаят, който за изпълнението на ролята на Хлестаков в "РевизорЪт" получи награда "Икар" (2018) за дебют.
През последните 10 години и други млади артисти започват професионалната си кариера в спектакли на "Кредо". За постиженията си в тях са отличени с престижни национални награди, между които четири награди "Икар" (2018) за дебют и две награди за мъжка роля на Международния фестивал във Враца (2018) в спектакъла "РевизорЪт", номинации за "Икар" (2016) и "Аскеер" (2016), и награда за мъжка роля на Международния фестивал на моноспектакъла "БГМОТ" (Габрово, 2016) в спектакъла "Дневникът на един луд".
Освен селектираните за участие артисти, към ателието се присъединява и част от актьорския състав на спектакъла "РевизорЪт" на Нина Димитрова.
Ателие "Клоунът Гогол" е вторият образователен проект на театъра, осъществяващ се с подкрепата на фонд "Култура". През изминалата година по проект "кРЕдоСТАРТ" бе реализирана първата "Творческа Кредо лаборатория", в която от април до юли се обучаваха 22-ма млади артисти. От тях са избрани 16 най-добре проявили се в процеса на обучение, които ще продължат работата си през тази година в следващата "Творческа Кредо лаборатория". Тя ще продължи от март до юли по юбилейния проект на театър "Кредо" – "кредО!шинел!", отново с финансовата подкрепа на фонд "Култура".