0

Д окументалната изложба "Пътуване из света на Йордан Йовков" достигна до читателите на класика на близо 30 "спирки" в различни градове в страната, съобщи за БТА главният уредник в дома паметник на писателя в Добрич д-р Кремена Митева. По думите й мобилната фотоекспозиция е подреждана дори в туристически хижи във Варненска, Силистренска и Търговищка област.

Документалната изложба "Пътуване из света на Йордан Йовков" достигна до читателите на класика на близо 30 "спирки" в различни градове в страната, съобщи за БТА главният уредник в дома паметник на писателя в Добрич д-р Кремена Митева. По думите й мобилната фотоекспозиция е подреждана дори в туристически хижи във Варненска, Силистренска и Търговищка област.


"Пътуване из света на Йордан Йовков" сега илюстрира уроци по литература в библиотеката на СУ "Иван Вазов" в Сопот, след което експозицията ще потегли и към училища в Пловдив.
Фотоизложбата използва богатия фонд на литературния музей в Добрич – най-големия център в страната по „йовковедение“, който съхранява близо 10 000 книги, снимки, ръкописи, лични вещи на писателя. Двайсет фототабла разказват за пътуването на Йовков към художественото съвършенство, за създаването на "Песента на колелетата", "Вечери в Антимовския хан", "Старопланински легенди", "Албена", за Добруджа, вдъхновила писателя, и за местните хора, в които той открива прототипи на своите герои.


За десетилетие изложбата е представяна в Националната библиотека "Свети свети Кирил и Методий", в Столична библиотека и в Централния държавен архив в София, в Националния музей на образованието в Габрово, в културни институции във Велико Търново, Елена, Бяла черква, Батак, Карлово, Асеновград и още много селища, насърчавайки навсякъде читателите отново и отново да разгръщат книгите на Йовков.