0

"Януари", игралният дебют на Андрей Паунов, вдъхновен от едноименната пиеса на Йордан Радичков, ще участва в международния конкурс на 26-ия София филм фест, съобщават от "Арт фест".

"Януари", игралният дебют на Андрей Паунов, вдъхновен от едноименната пиеса на Йордан Радичков, ще участва в международния конкурс на 26-ия София филм фест, съобщават от "Арт фест".

Международната премиера на лентата бе в програмата "Бунтовници с кауза" на Международния филмов фестивал "Черни нощи" в Талин в края на 2021 г.
Копродукцията на България, Португалия и Люксембург, получила наградата за най-добър български проект в развитие на "София мийтингс" (2017), участва и в програмата на фестивала на българското игрално кино "Златна роза" (2021). Там тя получи специална награда на журито и наградата на гилдия "Критика" към СБФД.


Андрей Паунов е режисьор и сценарист, познат на киноспециалистите и почитателите на документално кино в цял свят със своята трилогия за абсурда на прехода, в която са филмите "Георги и пеперудите", "Проблемът с комарите и други истории" и "Момчето, което беше цар".
Неговият поетичен разказ "Да ходиш по вода", посветен на Кристо и неговите плаващи кейове в езерото Изео, бе представен премиерно в Локарно (2018). През 2019 г. той откри 23-ия София филм фест.
Сценарият на "Януари" е дело на Алекс Барет и на режисьора на филма. Оператор е Вашко Виана, музиката е на Иво Паунов, работил с Андрей по някои от документалните му творби. Участват актьорите Самуел Финци, Йосиф Сърчаджиев, Захари Бахаров, Леонид Йовчев и Малин Кръстев.
...Насред нищото, откъснати от света от снежна буря, двама мъже се опитват да разгадаят какво се е случило с Петър Моторов, решил да потегли в една ранна утрин с шейната си към града, отвъд гората. Когато шейната се връща, Петър Моторов не е в нея – има само шуба, пушка, замръзнал труп на голям вълк и огромна мистерия...

Андрей Паунов иска да направи филм, вдъхновен от едноименната пиеса на Радичков, още като студент и в крайна сметка през 2015 г. наследниците на Радичков се доверяват на него и "Портокал" и преотстъпват правата. Тогава започва работата по сценария. "Андрей имаше в главата си актьор за всяка от ролите и всеки един от тях се съгласи на това щуро предложение приключение. Йосо и Санчо са част от филма много преди да започнат снимките и ролите им са писани за тях", казва продуцентът Ваня Райнова.