0

К онкурси за стюардеса и екскурзовод са първите, които е печелила тв легендата Мариана Аршева, която тази седмица отпразнува 22-ия рожден ден на своята Модна фиеста в Албена.

В прочутия морски курорт тя стъпва още като тийнейджърка. „Бях само на 17, когато бях приета за екскурзовод в комплекса. После бях и администратор в някои от най-красивите хотели, но това е само през лятото, през останалото време учех в университета. Завърших и реших да си бъда журналистка, моята голяма мечта, но да се върна отново в Албена. Така дойде идеята за фиестата. А всички знаем, че фиеста означава празник. Та исках да направя един празник на красотата и изкуствата в най-красивото кътче на България. Модна, то е ясно, всичко актуално е модерно, та така се роди и името на фестивала, и така 22 години“, сподели пред „Телеграф“ русокосата омайница.

Сладолед

Първата година е била нулева, само за творци от Североизточна България. После започнала да кани от цяла България. „Вече имаме хора, които шият невероятни облекла, други правят скици на моделите, трети пеят невероятно заедно с големите звезди на фиестата като Кристина Димитрова, Искрен Пецов, Орлин Горанов, дует „Ритон”, дует „Аморе”, Силвия Кацарова, Краси Аврамов и стотици други, които са гостували за тези 22 години. От няколко години каня и хора, които създават и участват в театрални постановки, други създават прическите и грима за тези артисти“, доволна е организаторката. Тази година шоуто започна с латино бой бандата „Максимус“ и тяхното индианско парти „Синовете на великата мечка“. Сутрин са дефилетата на бельо, бански и аксесоари, след обяд изработват скици на нови тоалети, а вечер са партита на откритите сцени. На голям интерес се радва състезанието „Познай вкуса на сладоледа“, което дава за награда цяла раница от леденото изкушение. Досега победители са били Васил Петров, Джина Стоева и Искрен Пецов. Програмата включва още презентиране на музикални албуми, театрални дебюти, дефилета на атрактивни прически и грим и какво ли още не.

Шан-з-Елизе

За Мариана Аршева облеклото е послание към хората и стила на човека. „Всеки има свой личен стил, всеки трябва да работи върху него, но и в същото време да не е роб на тенденциите, да има собствена идентичност. Добър е този стил, който е разпознаваем заради неговата индивидуалност. Трябва да имаме поглед не само към своя стил, но и към своето време. Ив Сен Лоран казва, че „неговото оръжие е погледът му към неговото време“. Или, ако имаме правилен поглед към времето и към себе си, ние ще успеем. Ех, като казах Лоран, малко са хората като него, които още на 13 години заявяват, че един ден името му ще бъде изписано със златни букви на Шан-з-Елизе, но нали затова са мечтите, да можем да мечтаем и да ги сбъдваме“, казва модната журналистка. Тя се конкурира само с по-добрите от нея. „Те дори не знаят, че съм им обявила конкуренция на много от тях, но много и вече съм надбягала, като аз си бягам в моя коридор, спортсменски, без удряне по кокалчетата, без пресичане на коридори и злословене по адрес на този или онзи. И в предаванията и филмите, които правя за известните личности, в предишни предавания, за други телевизии, а сега в тв предаването „Модна фиеста“, което се излъчва по тв Евроком, гледам да покажа само най-красивата страна на събеседниците, да не ги унижавам, обиждам или пък, не дай си боже, да разплаквам, както имат такова желание други водещи в България. Енергията на всеки един човек определя неговата работоспособност“, добавя Аршева. Тя работи денонощно в сферата на пиара, медиите, рекламата, консултира различни фирми. „Енергията ни кара да сме конкурентоспособни. Познавам много млади хора, които нямат хъс за работа, бавни са, направо флегматични. Такива не мога да изтрайвам. Ако мога да свърша нещо сама, се ентусиазирам двойно, не търся репортерки да ми вземат интервютата, редакторки да ми пишат текстовете, или режисьори при събитията. Всичко това мога и си го върша сама. А ето тук идва силата на образованието, каквото си учил, да можеш да приложиш и да ти влезе впоследствие в работата, а всеки в България разбира от мода, футбол и политика, а напоследък и от вируси“, смее се чаровницата. Заради името на предаването си тв зрителите вече й казват и по друг начин. „Много пъти дори ме наричат не Мариана, а Албенче, но аз и на Албенче се обръщам заради многото филми и предавания, които съм направила на фиестата в Албена“, признава тв водещата.

Събира баба и внучка на ревю

На Модна фиеста Албена бе представена колекция от елегантни облекла на една от най-известните модни къщи „Оксана”, която е с над 30-годишна история на пазара. Много тюл, тафта, коприна, дантела, брокат, блясък и светлина са част от колекцията на модната къща. На събитието продуцентката на фиестата, Мариана Аршева, припомни как точно преди 22 години тържествено са закрили първата модна фиеста с облеклата на дизайнерката Аксения, а сега фиестата ще бъде закрита с нейната внучка. „Каква по-хубава приемственост от това“, казва организаторката. Мистър Менхънт Али Алиев изведе тържествено красавицата пред всички гости и под бурните аплодисменти на многобройната публика завърши модното шоу. Начо Паскал, познат в България и в Испания със своите латино хитове, взриви публиката с „Десперадо” „Аморе мио” и цяла поредица от парчета на Хулио и Енрике Иглесиас. Той, който е бил дълго време в момчешка банда, пее и танцува еднакво добре на сцената. Въодушевлението преля на последната песен, когато в шоуто се включи и латино партизанинът Искрен Пецов, който си разменяше реплики с Начо.