0

К ак са преминали последните дни на българския революционер и поет Христо Ботев? Кой стои зад убийството му? Отговори на тези въпроси търси режисьорът и писател Искрен Красимиров в дебютната си книга, която носи името „Да убиеш Ботев. Мистерии, спомени, лъжи“.

Четивото ще се появи на книжния пазар в навечерието на 20 май – датата на смъртта на Ботев, съобщиха издателите от „Колибри“.

Авторът събира свидетелства, водещи към твърдението, че зад смъртта на революционера стоят негови четници. Той разглежда кончината на Ботев като част от серия убийства на членове от щаба на четата, извършени със сходни мотиви и по една и съща схема.

„Ботев е най-радикалният измежду лидерите на родната емиграция, особено когато става дума за социалните аспекти на националната ни революция. Поетичният и публицистичният му талант, съчетани с вулканична енергия, са впечатляващи. Това обяснява защо приживе той е бил обичан, но и мразен, величан, но и обругаван, и то както от чужди, така и от свои“, каза проф. Пламен Митев, автор на предговора към „Да убиеш Ботев. Мистерии, спомени, лъжи“.