0

У дарното завръщане на звездни ветерани освети музикалната сцена напоследък. Любимци от 60-те, 70-те, 80-те и 90-те години на миналия век като ABBA, Scorpions, Пол Маккартни, а от българска страна – „Клас“, „ФСБ“, Лили Иванова и други, отново разтуптяха сърцата на феновете. Оказа се, че пандемията може да има и светла страна и видяхме другото значение на китайския йероглиф за криза – това за „шанс“. Защото именно свободното време им даде възможност да спечелят слушателите си не със стари лаври, а с нови творчески начинания и турнета.

Ударното завръщане на звездни ветерани освети музикалната сцена напоследък. Любимци от 60-те, 70-те, 80-те и 90-те години на миналия век като ABBA, Scorpions, Пол Маккартни, а от българска страна – „Клас“, „ФСБ“, Лили Иванова и други, отново разтуптяха сърцата на феновете. Оказа се, че пандемията може да има и светла страна и видяхме другото значение на китайския йероглиф за криза – това за „шанс“. Защото именно свободното време им даде възможност да спечелят слушателите си не със стари лаври, а с нови творчески начинания и турнета.

В синоним на завръщането на сцената несъмнено се превърна легендарният шведският квартет ABBA, който накара хиляди по света да възкликнат Mamma Mia! След 

цели 40 години отсъствие

 една от най-обичаните групи потегли на напълно нов музикален Voyage с едноименния си албум, който още преди излизането си счупи рекордите с повече от 80 000 заявки във Великобритания само за три дни. Не по-малък е интересът и към мащабното им шоу "Холограми", планирано за края на май 2022 г. За това, че ABBA са феноменални, е достатъчно само да се посочи фактът, че специално и само за концерта им се строи нова супермодерна зала в Лондон... И макар че феновете им няма да ги видят в действителност (на шоуто ще излязат не 4-мата ни любимци, а техни холограми), те са готови да платят билети на цени между 32 и 367 британски лири. Сред новите си успехи в почти половинвековната си история ABBA вписаха и първата си номинация за „Грами“ в категорията запис на годината. Групата получи признание за сингъла Still Have Faith In You, който беше издаден през септември, преди излизането на тавата.

Своеобразен фурор сред поколението, което израсна с музиката на 80-те, предизвика и завръщането на германските хард рок легенди Scorpions, които дадоха заявка не само за изцяло нов албум, ами и за турне през 2022 г. Именно пандемията дава шанс на музикантите да се съберат в студиото си в Хановер през изминалата година и да запишат новата си 19-а на брой тава под наслова Rock Believer. Ние ще имаме възможност да я чуем на 11 февруари. „Rock Believer се доближава много до стила на албума ни DNA. Искахме да се върнем към същността на това, което ни определи в началото. Записахме колекцията между четирите стени на студиото, както го правихме през осемдесетте. Нямаме търпение да се качим отново на сцената и да се раздадем на нашите фенове като в доброто старо време“, разказа фронтменът Клаус Майне. Очевидно, че ще се „раздават“, докато са живи, защото тази група така и не може да се раздели с рока въпреки "прощалните" турнета от близкото минало. От друга страна, това е отлична новина за техните фенове, които отново биха напълнили стадионите. А сега ще имат възможност да го направят и на турнето, с което ще промотират идния диск с начален старт през март в САЩ в Лас Вегас. Там германците ще изнесат цели девет концерта, след което ще прекосят Атлантическия океан и ще се завърнат в Европа, където ни очакват шест концерта във Франция и шест в Германия.
Сред приятните изненади на музикалните динозаври през отминалите месеци беше и тази на Blondie – едни от пионерите на ню уейв и пънк рок музиката в средата на 70-те години. През ноември 2021 г. вокалистката Деби Хари и компания, обявиха отначало 10 дати за турне в Обединеното кралство, но ги отложиха за тази година. Ще започнат с концерти през февруари в Бирмингам и ще се засилят в края на април. Междувременно те бяха заети и покрай автобиографията на Хари от 2019 г. Face It, документалния филм за групата – Blondie: Vivir en la Habana, както и графичния си роман. Съвсем наскоро те записаха празничния миниалбум Yuletide Throwdown. А сега подготвят и архивен комплект Blondie: Against the Odds 1974-1982 за най-големите фенове. Впрочем наскоро един от най-големите хитове на Blondie – Heart of Glass, прозвуча и като част от саундтрака на лентата „Домът на гучи“.

В духа на иконичната си песен The Show Must Go On най-накрая тази година (да се надяваме!) 

ще запеят и Queen

 които няколко пъти отложиха планираното си първоначално за 2019-а турне. Сега се очаква те да започнат своята обиколка заедно с Адам Ламберт на 27 май в Белфаст и да я приключат на 25 юли в Хелзинки. Най-близкият им концерт до България ще е този на 10 юли в Болоня в Северна Италия.

През 2021-а със съвсем нова музика ни изненада и рок иконата Пол Маккартни. 40 години след McCartney II и точно половин век след McCartney I при нас най-накрая пристигна 18-ият му самостоятелен албум – McCartney III. Именно той беше номиниран за златно грамофонче в категорията за най-добър рок албум, докато парчето Find My Way ще се бори да бъде отличено като най-добра рок песен. С двете си номинации бившият бийтъл заема второто място за най-много номинации в историята на наградите "Грами" с общо 82.

Рок динозаврите The Eagles, чието парче Hotel California и до днес не спира да звучи всекидневно по радиото, пък сега се готвят за турне, като на всеки от концертите е предвидено изпълнение на легендарния хит от 1976 г, отличен с „Грами“. Дон Хенли, Джо Уолш и Тимъти Шмид започват обиколката си от средата на февруари заедно с новите попълнения в групата - кънтри звездата Винс Гил и Дийкън, сина на Глен Фрай. Двамата се присъединиха към бандата през 2017 г., след смъртта на Глен Фрай през януари предходната година. Турнето с начален старт от 19 февруари и финал на 26 юни ще включва концерти в Савана, Джорджия, Шарлът, Северна Каролина, Орландо, Флорида, Форт Лодърдейл, Тампа, Рали, Атланта, Джорджия и Остин, Тексас. 

35 години по-късно на българската сцена се завърна

 и емблематичната група "Клас", която зарадва родните меломани с нов албум. Плочата под наслова "Кадифе и порцелан" излезе на 22 септември 2021 г с девет песни, записани след реюниъна на групата. В бяха включени и 2 неиздавани досега композиции – Broken Crown и „Там, където влиза дъжда“. Включени са и песните, издадени в миниалбума „Три секунди от нощта“, като титулното парче „Кадифе и порцелан“ е в нов, различен аранжимент, а двата сингъла „Тайна“ и „Сини слънца“ излязоха в специално ремастерирани за албума.

Без нито миг прекъсване пък миналата година 43 години на сцената отбелязаха великаните „Сигнал“, които заедно с Любо Киров и Васко Кеца, за да полеят повода, разтърсиха сцената пред Националния исторически музей. А освен с концертите изпълнителите на вечния хит „Може би“ не разочароваха феновете и с новото си парче „Утре“ и обещание за нов албум за първи път от 17 години насам. „Песента ще влезе в селекцията на нов албум, който подготвяме. Той ще бъде озаглавен „След тъмнината“ и с момчетата от групата се надяваме да излезе предстоящото лято (през 2022 г. – б. а) “, обяснява Данчо Караджов за „След тъмнината“, който ще включва само песни по текст на Александър Петров. В него ще бъдат включени някои от големите хитове на групата, като „Съжалявам“,  „В друго време, в друг свят“, “Между ад и рай“,  „Просяк или крал“, „Утре“ и още няколко нови песни.

 Други ветерани на българската музика, които

се завърнаха „След 10 години“, бяха ФСБ

Прочутата формация представи две чисто нови песни, направени по специална технология, която позволява триизмерно слушане. А освен това Румен Бояджиев, Константин Цеков и Иван Лечев намекнаха, че новите им продукции могат да се развият и до нов албум с оригинални произведения. Всъщност групата не е пускала нова музика от повече от 10 години. Последният им студиен албум е "ФСБ." от 2010 г. През 2017-а пък музикантите отбелязаха 40-годишнината си с грандиозен концерт в зала "Арена Армеец" в София.

С 13-и нов студиен запис под наслова „Пъзел“ обратно на сцената се качиха и Б.Т.Р. Те представиха тавата си с 10 парчета на грандиозен концерт в Зала 1 на НДК. „Албумът е вдъхновен от не толкова хубави неща, но човек трябва да се възползва от всичко, което му предлага животът. Локдаунът беше едно от тях. По време на затварянето Славчо Николов измисли доста от песните”, беше споделил вокалистът Атанас Пенев.

Освен това Б.Т.Р. продължиха традицията си да работят с големите имена от българската рок сцена. През септември те обединиха сили и с други великани – Кирил Маричков и Валди Тотев от „Щурците”, в красива песен за стойностните неща в живота, озаглавена „Не за мен”.

Преди броени месеци отново се събра и един от най-легендарните дуети на българската музика. Това лято феноменалните Дони и Момчил изнесоха няколко концерта, като това беше първата им обща изява след повече от 20 години отсъствие. През септември те пяха и заедно със супергрупата "Фондацията" на „Аполония“ в Созопол. Последните пък изпратиха 2021 година с концерт

в столичния City Stage.

И като говорим за ветерани в музиката с нови успехи, няма как да не отбележим и този на примата на българската естрадна музика – Лили Иванова, която през изминалата година покори последователно няколко български града и завърши музикалния си воаяж с три финални концерта в зала 1 на НДК. А заради огромния интерес към концертите й се наложи пускането на допълнителни билети няколко пъти. През септември Иванова се обърна към родните меломани с нова лична изповед – албума й „Чуй душата ми“, и доказа, че за творчеството няма възрастови граници.