0

А ржентинската звезда Карън Соуза гостува във второто издание на Jazz & Art Festival Oreshak, който ще се проведе между 11 и 14 юли в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата. Вратите на феста в живописното село Орешака, Троян, отварят всеки ден отварят в 11 ч., а концертите започват от 19 ч.

Икона

Сред звездите на фестивала неизменно ще бъде магнетичната Карън Соуза, смятана за най-влиятелния глас на джаза и боса нова в наши дни. Родена и израснала в Аржентина, тя е не само певица, но и независим продуцент и автор на песни. Има пет неочаквано успешни албума, публиката я обича и така тя се превръща в световна икона с над 250 милиона слушания на музиката й в Spotify до момента и един милион слушатели месечно в музикалната платформа, хиляди последователи в социалните мрежи и милиони гледания в YouTube. Песните є като Creep (Radiohead), Tainted Love (Soft Cell) и Paris (Karen Souza) бяха представени в известни филми и сериали на Netflix като The Zero Theorem (2013), White Lines (2020) ,“Династия” (2021) и е поканена да пее специално по време на пролетното модно ревю на Ралф Лорън (2019), а през 2023 година той избира нейно парче за саундтрак на новата му колекция и парфюм.

Трио

Друг акцент в програмата на Джаз и арт фестивал „Орешак“ е обичаният български джаз певец Васил Петров, който отбелязва 30 години в музиката и ще представи нова концертна програма с джаз трио със специалното участие на популярния френски пианист и композитор Армел Дупа, който работи с големи френски артисти като басиста Анри Тексие, филмовия режисьор Арно Десплен, певицата Сандра Нкаке, певицата Катрин Рингер и театралния режисьор Ладислас Чола, а албумите му се слушат от милион слушатели в дигиталните платформи.

Наследник

Младият виртуоз Уил Сант (Сао Пауло, Бразилия) пристига в България за първи път. Концертът му на джаз фестивала е на 11 юли и е посветен на творчеството на легендарния Жоао Жилберто, чиято годишнина отбелязваме тази година заедно с шейсетгодишнината от издаването на величествения албум Getz/Gilberto. Именно тези емблематични пиеси ще бъдат на концерта му на фестивала. Уил, чиято кариера се развива стремглаво, след като стъпи на сцената в Европа за първи път през 2022 г., е сочен за наследник на Жилберто, а уникалният му автентичен начин на музициране и специфичен начин на звукоизвличане от китарата го изпращат на различни места по света с музика, която публиката обожава. След внушителния си успех в Испания, Португалия, Италия и Германия през 2023 Уил се завърна в Европа този януари с напълно разпродадени концерти в Мадрид, Барселона, Познан и Варшава.

Акцент

Още един акцент в програмата тази година е кубинската група Septeto Nabori, които включват България в европейското си турне с участието им на фестивала. От най-карибския и музикален град в Куба Сантяго де Куба пристигат осемте музиканти, които ще представят проект, разработен в ритмите на най-автентичната кубинска музика и култура, повлияна от дълбоко вкоренената традиция на Сантяго де Куба, особено El son, но в същото време с оригинални аранжименти и импровизации в уникален стил.

Работилнички

От 11-и до 14 юли 2024 г., Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак, Троян, посреща всички почитатели на хубавата музика, живописната природа и визуалните изкуства. Основен организатор на събитието е Камен Хасъмски – артист, занаятчия и бизнесмен, избрал да живее в близкото село Черни Осъм. „Идеята на фестивала е музиката да върви ръка за ръка с изкуството“, каза за БТА Хасъмски. В допълнение към концертната програма на място ще се включат много автори – керамици, резбари, художници. За децата ще бъдат организирани творчески работилници, подготвя се и представяне на книги.

Входът през първия и последния ден на събитието ще бъде безплатен. Билети за 12 и 13 юли могат да бъдат закупени през мрежата на eventim.bg и на касите на изложението.