0

28-годишната Лорън Хув, се самоуби асистирано, след като прекарва години в опити да бъде евтаназирана. Тя преживяла тежък COVID , който причинява забавяния в развитието й.

Девойката с аутизъм почина в дома си, заобиколена от родителите и най-добрия й приятел, след като сподели мъчително последно съобщение до своите онлайн последователи.

Лорън била диагностицирана с т.нар „синдром на хроничната умора”, през 2019 г.

През последните пет години блогърката се борила с крайно изтощение, което я приковавало към леглото.

Тя също започва да изпитва неразположение след най-малкото усилие (PEM), при което се борела със силно гадене, болка и умора – което тя описва като „абсолютно мъчение“ в X , известен преди като Twitter .

През 2022 г. Лорън започва да документира пътя си до евтаназията. Асистираната смърт е законна в Холандия през последните 22 години, пише Mail online.

 Родителите на Лорън Хув потвърждават, че тя е починала мирно миналата събота.

В своя блог „Brain Fog“ Лорън обяснява как нейният личен лекар й казал, че уважава желанието й да бъде евтаназирана, но не може да го направи сам поради нейните психологически състояния.

След това Лорън била поставена в списъка на чакащите за среща със специалист по евтаназия, което отнело повече време от обикновено поради пандемията. 

През април 2023 г. тя се срещна с няколко лекари, които заключават, че тя е „умствено компетентна“ да вземе решение да бъде евтаназирана. 

По-рано през януари Лорън казва на своите 7800 X последователи: „Последният ми ден ще бъде в събота, 27 януари. Евтаназията ще се извърши между 13:30 и 14:30 часа. “ и допълва: „Избрах да направя датата и часа публични, защото всички бяхте толкова развълнувани от този момент с мен. От опит знам колко подкрепящо може да бъде да знаеш кога се случва, така че да можеш да го обмислиш за момент или да запалиш свещ, ако желаеш.“ 

На 27 януари Лорън, която почина вкъщи, се отписа от своя X акаунт, като сподели със своите последователи: „Това ще бъде последният ми туит. Благодаря за любовта на всички. Ще си почина още малко и ще бъда с любимите хора.

Последното, която Лорън публикува в мрежата е малко дете, което носи слънчеви очила и вдига палец към камерата, докато лекар се усмихва до тях, с надпис: „Получавам евтаназия“.

Screenshot/Twitter

Асистираната смърт все още е болезнена тема за много общества. Повечето не приемат човек сам да посегне на живота си официално и одобрено, в присъствието на специалисти. Религиозни или културологични, задръжките на хората все още правят такова самоубийство невъзможно.