0

Е вропейският съюз за радио и телевизия (EBU) промени правилата за гласуване на "Евровизия 2023" заради тайно споразумение с журито в конкурса през 2022 г., предаде БГНЕС. Това беше съобщено на официалния уебсайт на организацията.

"Поради безпрецедентния характер на нарушенията при гласуването, установени по време на конкурса през 2022 г., беше създадена работна група от членове на EBU, която да обмисли начини за защита на честността на вота", заявиха от ръководството на събитието.

Отсега нататък само зрителите на фестивала ще решават кои държави ще стигат до финала. Техните гласове ще се превърнат в еквивалент на гласовете на една държава. Журито на "Евровизия" ще има право да оценява само на финалния етап на конкурса, предаде БГНЕС.

Уебсайтът съобщи, че "всеки, който гледа шоуто, където и да живее по света, може да гласува за любимите си песни". Нямаше обаче отделно изявление за Русия, която отпадна от състезанието през 2022 г.

"Евровизия 2023" ще се проведе в Ливърпул. EBU реши да не провежда конкурса в Украйна, въпреки че страната го спечели през 2022 г.