0

П опулацията на потомците на така наречените „кокаинови хипопотами“ на Пабло Ескбобар нараства и местните започват да се притесняват от тяхното присъствие.

В момента около 170 хипопотама бродят в северозападна Колумбия, по данни на CNN. Местните власти се опитват да смекчат проблемите около инвазивния вид, който вече е станал агресивен и напада хора, като дори вече има случаи на хоспитализирани, предаде CBS News.

НЕОЧАКВАНО ПРИЯТЕЛСТВО: Пабло Ескобар често паркирал хеликоптера си в дома на Ванилва Айс

„Те са много, много опасни“, казват местните жители. 

Най-опасното е, че животните са се настанили в езеро само на 20 метра от местното училище в Пуерто Триунфо и вече има сигнали за нападнати деца.

СМЪРТНА ПРИСЪДА: Избиват сираците на Пабло Ескобар! (СНИМКИ+ВИДЕО)

Освен малчуганите, жертви на „кокаиновите хипопотами“ са учителите и родителите. Преподаватели съобщават, че животните се появяват в училищния двор и това доста притеснява всички, нйа-много родителите.

„Майките се плашат, когато видят животно с такъв размер“, заяви учителката Дуния Аранго. 

Дейвид Ечевери, служител на местния екологичен орган, посочи, че е опасно деца да бъдат толкова близко до хипопотамите.

Роберто Сендоя Ескобар ексклузивно пред "Телеграф": Бих дал смъртна присъда на баща ми Пабло Ескобар!

„Въпреки че може да изглеждат много спокойни, във всеки един момент, като се има предвид изключително непредвидимото им поведение, животните могат да атакуват, както се е случвало“, добави Ечевери.

Първите четири хипопотама, които Ескобар докарва в Колумбия през 80-те години на миналия век, са били част от частния зоопарк на наркобоса Hacienda Nápoles. След смъртта му през 1993 г. хипопотамите бяха оставени на произвола на съдбата и това им позволи бързо да се размножат.

Експертите обаче смятат, че популацията им може да нарасне до 1000 до 2035 г., ако не се предприемат подходящи действия.

Кастрират хипопотамите на Пабло Ескобар, клъцнаха вече 3

През ноември 2023 г. министърът на околната среда и устойчивото развитие на Колумбия обяви план от три точки за опит за смекчаване на инвазивната популация на хипопотамите в страната, който включва стерилизация, преместване и дори „етична“ евтаназия.

Планът започна със стерилизацията на 40 хипопотама. 70 хипопотама пък бяха транспортирани до Индия и Мексико.