0

- Дейвид, IL DIVO се завръщат в България на 22 октомври в зала 1 на НДК. Как се чувствате? 
- Всъщност съм много развълнуван. Мисля, че всички ние - аз, Урс и Себастиен, сме много развълнувани да се върнем в България. Всеки път, когато сме имали концерт във вашата страна, е било прекрасно преживяване и мисля, че след последните две години, през които всички се чувстваха много изолирани, ще е още по-силно. С нетърпение очакваме да споделим музиката с българската публика.

- Как преминава турнето с най-големите ви хитове до момента? 
- Бих казал, че последните 9-10 месеца са успешни що се отнася до нашето пътуване и целия процес. Много е предизвикателно. Мисля, че всички ние имахме своите възходи и падения през последните няколко години. Разбира се, несъмнено това е свързано и с факта, че Карлос вече не е сред нас. Това ни се струваше като рана, от която никога няма да се възстановим. Но намерихме смелост да продължим напред, направихме всичко възможно във всеки етап и мисля, че публиката го оцени. Споделихме емоционалните си болки с всички, които от своя страна са имали и своя тъга по време на ковида. Мисля, че това беше много свързващ процес, защото всички се чувстваме сякаш сме преминали през нещо заедно. По усмивките на лицата на всички в края на изпълненията ни можеш да видиш, че те наистина са почувствали тази дълбока връзка и че са се насладили на всеки момент. Така че бих казал, че досега турнето е много успешно.

- Какво шоу да очакват българските фенове на 22 октомври? 
- Както стана дума, това е турне с най-големите ни хитове. Това е преди всичко и турне в памет на Карлос, което отвежда всички на едно емоционално пътешествие. Всички песни са много въздействащи, така че вероятно ще е справедливо да се каже, че е и много лично и искрено. В IL DIVO има малко от духа на Лас Вегас, това е в стила на нашето шоу. Но смятам, че хората искат да се свържат и със самите изпълнители, каквито са, а не да видят само сценичния образ. Например аз бих бил от типа на забавните, Себастиен е емоционалният или каквото хората може да са определили. Това ни прави един вид герои в шоуто. Но сега говорим за нещо различно, наистина е такова. Тук всички споделяме болката, която сме преживели. За съжаление е почти гарантирано, че всеки един човек в залата или е загубил някой близък, или познава някого, който е загубил близък. Българската публика може да очаква много емоции на този концерт и да се почувства свързана с нас по начин, по който никога не е била. Но не казвам, че ще е тежко, публиката ще се забавлява наистина чудесно, подбрали сме песни, които са свързани с Карлос и с нашата емоционална връзка с него. Тези песни са свързани и със смелостта и силата на хората, които са преминали през толкова много неща за толкова дълъг период от време. В това шоу има много вяра. Публиката сама ще го почувства.

- Какви са спомените ви от предишни посещения тук? 
- Имам много приятни спомени от България. През 2012 г. имах и нещо като голям проект да снимам малко от всеки град от световното ни турне. Но клипът не може да покаже и малка част от това, което видяхме и преживяхме. В епизод 20, който може да се намери в YouTube, обикаляме Източна Европа. Там има една жена, която държи българското знаме, случайно на обратно, и вижда, че я снимам. Толкова е развълнувана, а аз продължавам да й казвам да го обърне. Тя го прави и всичко минава толкова бързо, тези клипове събират толкова много информация за всички тези различни градове, че е невъзможно да се покаже наистина дълбочината. Успях да сложа само малко, но този клип наистина представя колко прекрасна е българската публика. Хората обичат музиката ни, обичат ни, ние ги обичаме. Те са толкова развълнувани, че са там, толкова са радостни. Наистина е прекрасно и много се радвам, че ще се върна именно заради това.

- Как се взе решение да направите турне без Карлос? Как представяте Карлос и неговото наследство в шоуто? 
- Беше трудно решение да продължим без него. Той беше неразделна част от нашата музика. Има много песни, в които той поема последния припев. И все пак искахме да запазим това, да е така вълнуващо. И знаете ли, той беше толкова специална личност. Той винаги е имал такъв прекрасен контакт с публиката, във всеки град, във всяка страна. Всички обичаха Карлос. Идеята да сме без Карлос просто ни се струваше невъзможна, мислехме, че това може би е краят на IL DIVO. Ние един вид се борихме с това, беше такъв шок и удар за нас. Просто не знаехме как бихме могли да продължим напред. Чудехме се как да го направим, можеше да е само като трио. И тъй като песните бяха подбрани така, че да отразяват красотата и силата на гласа на Карлос в този конкретен по-нисък регистър във финалната част, в който ние тримата не сме така силни, решихме да изберем специален гост. Не можехме да пренаредим всичко. Опитвахме се да намерим някой, който да има силата и красотата на гласа и да е готов да излезе извън оперния репертоар, а и да бъде източник на подкрепа за нас, без да бъде звездата на шоуто. Искахме това да остане екипно усилие. За щастие намерихме Стивън Лабри, той  отговори на всички изисквания и беше много, много развълнуван от възможността да участва в това турне. И така започнахме да вървим по този път, опитвайки се да го вкараме в репетиционен режим, да му предоставим нашата музика, да го накараме да научи всички части на шоуто. Просто се опитвахме да поставяме единия крак пред другия, докато не стигнахме до премиерата. И оттам, когато стигнахме до премиерата, беше като за първи път, истински силен момент. Концерт след концерт ставаше малко по-лесно и малко по-лесно. Всеки от нас имаше много емоционални моменти, но беше наистина прекрасно. Навсякъде публиката беше с нас и ни подкрепяше чрез аплодисменти и възгласи. Тази подкрепа от публиката наистина ни помогна да преминем през емоциите и ние все още преминаваме. За 17 години турнета заедно натрупваш много преживявания във всеки един град. За 10 месеца стана по-лесно, но спомените остават.

- Какво бихте казали на всички хора, които са загубили близките си по време на пандемията? 
- Трудно е да загубиш близък човек и това е, знаете, някак универсално. Всеки го усеща и се чувства като че ли е единственият, на когото се случва. Но в пандемията като че ли всички преминахме през някои неща заедно, беше по-особено. Важно е да можем да разчитаме един на друг, да можем да си подадем ръка и да бъдем там един за друг, да се свържем един с друг. И това е, което мисля, че всички отчаяно търсят. След редица пъти на изолация всеки просто иска да се почувства отново свързан с другите. Едно от нещата, които са наистина прекрасни в музиката като цяло, е именно това чувство. Толкова много фенове са ни го казвали през годините. Например, че са използвали музиката ни, за да преминат през труден момент, независимо дали е било болест или загуба на близък човек в живота им, или какъвто и да е бил този труден момент. Музиката може да ти даде силата и куража да продължиш. 

- Стивън е новият член на групата. Какво е неговото специално място в групата? 
- Познавам Стивън от доста време. Пеехме заедно извън IL DIVO, запознахме се по време на музикалния фестивал в Сейнт Бартс, който се провежда всяка година на Карибите. Спомням си, че по това време той беше току-що завършил училище. Бях впечатлен от това момче и този глас. Когато работех върху солов оперен албум, го поканих да участва в дует с мен. И това беше само преди няколко години, точно преди пандемията. Когато бяхме заедно в студиото, си спомням, че си мислех: „О, уау, той наистина е узрял“. Когато започнахме да проучваме идеята за гост за турнето, той изникна в главата ми от това, че бяхме правили тази сесия преди няколко години. Помолихме го да изпее акапелно няколко от финалните фрази. И той изпрати обратно тези акапелни изпълнения, а ние бяхме разтърсени. Искахме му още и още, а той изпращаше и всеки път се получаваше. Така че го помолихме да бъде наш гост-изпълнител и той се съгласи. Интересното е, че той е на същата възраст, на която бяхме и ние, когато започнахме с IL DIVO. Харесва ми това младежко, неопетнено, живо вълнение. Смятам, че мога да видя как израства пред нас на сцената все повече, придобива нюанси. А и той вижда всички тези градове, в които сме били преди многократно, както ние преди 17 години. Така че той наистина е чудесен източник на подкрепа, искрен, грижовен и щедър човек. А публиката също се радва на приноса му към представленията и на неговата скромност и топлота. 

- В едно от интервютата ти прочетох, че това може да е последното турне на IL DIVO. Все още ли сте на това мнение? 
- Наистина не знам какво ще ни донесе бъдещето. Ние просто правим шоу след шоу, шоу след шоу. Може би имаме няколко дни почивка или може би седмица. Прекарваме тази седмица във възстановяване и след това се връщаме към работата. Към този момент работим вече почти 10 месеца. Така че наистина не е имало много време да мислим за бъдещето, просто не е имало време и пространство. Така че мисля, че щом най-накрая стигнем до момента, в който не сме в такъв режим, ще разберем какво се е случило и какви са следващите стъпки за IL DIVO. 

- Как се подготвяте, за да сте във форма за турне?
- Ами мисля, че всеки от нас има свой собствен различен режим. И ако трябва да бъда честен, всъщност не знам каква е подготовката на другите. Просто очаквам, че те ще се появят и ще бъдат готови. Знаете, че гласът трябва да се поддържа като всеки друг мускул на тялото. Никой не е вечно готов за работа. За себе си наистина намирам тези моменти, в които освен друго просто да се наслаждавам. Просто да съм в състояние на радост, докато загрявам. Гласът може да се възстановява много, много бързо, ако полагаш грижи. В миналото е имало турнета, при които не съм го правил, втурваш се, имаш 10 дни репетиции и три представления едно след друго, и гласът ти е мъртъв. Така че, знаете ли, дадох си обещание и винаги го поддържам във форма.

- Познавате ли български изпълнители и какво мислите за българската музика? 
- Да си призная, не познавам български изпълнители. След като разбрах за този въпрос от интервюто, това, което направих, беше, че влязох в YouTube и просто си избрах плейлист. А също и в Spotify. И ето че чух традиционна българска народна музика и просто започнах да слушам. Бях напълно впечатлен, слушах песен след песен и, знаете ли, това вече е част от плейлиста ми. Радвам се, че се случи така, за да намеря тази музика.

- Какво бихте казали или пожелали на нашите читатели? 
- Пожелавам на всички читатели в България да продължават да са в безопасност, защото все още не сме излезли съвсем на светло. Бъдете здрави и силни! Ако търсите вечер, в която има свързване, красива музика, емоционално пеене, ние ви очакваме. Това, че отново има музика на живо, е нещо прекрасно. Благодаря ви за подкрепата и нямам търпение!