0

С лед дълги години родената без ръце и с къси крака Тали Озбърн най-после сбъдна мечтата си да шофира автомобил. 44-годишната канадка изкара шофьорска книжка в Лас Вегас и вече може да управлява напълно законно специално модифициран за нея автомобил.

Цели седем години минават, докато Озбърн успее да шофира сама. Тя плаща близо 100 000 долара за лилав Mini Cooper, чиято редовна цена е в пъти по-малко, но колата е пригодена специално за нея, съобщава CBC. Когато научила колко скъпо ще й излезе удоволствието да шофира самостоятелно почти се е била отказала.

Озбърн каза, че се гордее със себе си, че не се е отказала от целта си.

„Ако наистина искате да постигнете нещо, може да го направите, независимо от препятствията“, споделя щастливата канадка, живееща в Щатите.

Модификациите на колата включват допълнителен малък волан с диаметър 13 см, монтиран на лявата врата, удължени педали за газ и спирачка и сензорен екран, който Озбърн използва за смяна на предавките и за мигачи.

Колата е снабдена и с предпазен колан, който Озбърн може да постави сама.

След като колата е завършена, Озбърн трябваше да се сблъска с още едно препятствие: да получи шофьорска книжка в Невада, което включваше лекарска бележка от професионален терапевт и формуляри, изискващи подробности за нейното „заболяване“.

„Родена съм по този начин и нищо не може да се промени. Беше унизително за мен, защото не съм болен човек. Чувствах се толкова отвратително.“

Озбърн, която работи като мотивационен лектор, документира пътуването си към възможността да шофира в социалните медии. Въпреки че реакциите на хората са до голяма степен положителни, тя каза, че все още получава някои коментари, поставящи под съмнение нуждата и способността й да шофира сама.

„За мен е милион пъти по-трудно да получа книжката си, така че ще бъда милион пъти по-добър шофьор.“

Сега Озбърн се надява да пътува до Калифорния, за да посети приятели и и роднини.