0

Д ве български картини красят родната къща на гениалния Пабло Пикасо в Малага, Испания, похвали се пред „Телеграф“ авторът им Николай Маринов.

Те са като близнаци и се наричат „Времето боли“ и „Времето седи“ и са окачени на третия етаж в Casa Natal.

Пленер

„Бях в САЩ по покана на Уилям Мередит и в един замък се запознах със Сара – художничка от Севилия. С нея много се харесахме и 2-3 г. по-късно тя ме покани на пленер в Испания. Участвахме 7 художници от различни държави. Условието беше да нарисуваме две картини подарък за къщата на Пикасо и две за продажба. Моите веднага се купиха, на цени от над 1000 евро, а с парите помогнах на приятели да си купят билети за връщане“, разказа пред „Телеграф“ Николай Маринов.

Техника

В последната година той е нарисувал двайсетина нови картини, които ще покаже на 16 март 2023 г. в Центъра по себепознание „Орфей“ в София. „Идеята е на журналиста и PR консултант Цветелина Узунова и екипа на PR агенция VIPART. Тя ми даде посоката заради мястото. Дали е мит или реалност, Орфей е легендарна личност, символ на музиката – лирата му е вълшебна. 7 от творбите са посветени на Орфей“, сподели художникът. Останалите му картини са пейзажи от Родопите, където според митовете е минавал самият Орфей. „Използвал съм смесена техника от сух пастел и акрил. Но имам и една работа, която се чудя дали да я предложа. Нарича се „Музика“ и е с маслени бои. Много различна е, извън цялата концепция, но пък може това да е посоката за следващата изложба“, добавя творецът от Гоце Делчев.

Сън

Изложбата му е наречена „Сънят на Орфей” и ще може да се види до 19 април 2023 г. Негови картини са красили изложбени зали в Германия, Обединеното кралство, Полша, САЩ, Гърция, Турция, Украйна. В България има над 30 самостоятелни изложби в НДК, Народното събрание, Двореца в Балчик и др. Участвал е в пленера "Градините на цар Фердинанд", картините от който са изложени в галерията в Царска Бистрица на Боровец. Негова творба е била отпечатвана на протоколната новогодишна картичка на Министерския съвет, изпратена до премиери и президенти в десетки държави по света. Автор е на шест стихосбирки. Има своя школа по изобразително изкуство, чрез която издирва и подкрепя млади таланти.