0

Р ежисьорът Георги Стоев-Джеки дари на АЕЦ „Козлодуй“ 20 графики на художника Любен Стоев.

Картините са от графичен цикъл "Първа атомна", създадени през периода 1970-1976 г. „Радвам се, че тези работи ще станат част от историята на Първа атомна, но, от друга страна, ми е мъчно, защото са много хубави“, коментира дарителят и брат на художника Джеки Стоев пред „Телеграф“.

Градеж

На специално събитие в Дом на енергетика, Козлодуй, беше показан филмът "Моят чичо Любен" и изложба с графики "50 години Първа атомна през погледа на Любен Стоев". По време на събитието Георги Стоев-Джеки направи дарението на АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД, като то беше прието от Калин Стануков, заместник изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“. Дарените 20 авторски творби са от графичен цикъл "Първа атомна", създадени през периода 1970-1976 г., на обща стойност 21 000 лева. Произведенията отразяват изграждането на уникалното за България атомно съоръжение, като пресъздават с езика на графиката динамиката на времето, човешкото присъствие и воля в градежа на едно непознато бъдеще.

Изложба

Дарението е по повод 50-годишния юбилей на АЕЦ и на организирана юбилейна изложба "50 години Първа атомна“ през погледа на Любен Стоев”, посветена на годишнината от въвеждането в експлоатация на първи и втори ядрен енергиен блок на AEЦ „Козлодуй" през 1974 г. Също така до изкуството на художника Любен ще могат да се докоснат и жителите на Бургас. Експозицията „Оригинал и отпечатък“ по случай 85-годишнината от рождението българския график е изложена до 29 април в културен център „Морско казино“.

Изложбата „Оригинал и отпечатък“ ще гостува и на културен център „Елизиум“ в Пловдив от 3 до 19 май.