0

Д жо Лин Търнър – легендарният вокалист на Rainbow, признава, че е влюбен в жена си Мая и в България.

Джо Лин признава, че се чувства по-добре в Източна Европа, отколкото в родната си Америка. Тук той е намерил и любовта на живота си, която сънувал 25 години поред, преди да я срещне наяве.

Домати

Тази година Търнър публикува изключително много снимки как се храни у нас, предимно в така обичаните от него градове Варна и Пловдив. А на българските домати той посвети цяла сесия в социалните мрежи, като ги сравни със стекове месо и каза, че са по-вкусни от тях. „Това е изкуство! Това е преживяване! Адски хубаво е! Трябва да се опита!“ - легендата с ентусиазъм и искрени чувства възхвали родните домати.

Българските домати трябва да се опитат на всяка цена, твърди вокалистът.

 Българските домати трябва да се опитат на всяка цена, твърди вокалистът.
Instagram

Пак в социалните мрежи на няколко пъти се обяснява в любов на Варна и Черно море. Още в зимния студ той си пусна снимки от разходка по плажа и как харесва града на най-древното злато.

По улиците на Пловдив.

 По улиците на Пловдив.

В Пловдив също много му допадна, особено в Стария град, където намери прекрасни местенца и пя песни с уличните музиканти.

Ангел

Но най-голямата и съдбоносна любов е жена му Мая Козирева. Джо Лин Търнър разказва, че я сънувал още по времето на Rainbow, когато с Ричи Блекмор правели прочутия албум Bent Out of Shape. И точно тя тогава вдъхновила написването на Street of Dreams – най-големия хит на групата.

„Многократно я сънувах като ангел, който ми се явява, и цял живот я търсех“, признава Търнър. Накрая я среща 25 години след първия сън. Случва се, когато е в Москва и дава пресконференция. Там вижда Мая. Джо Лин бърза да прекъсне говоренето с медиите и доста безцеремонно остава журналистите да си задават въпросите. Той се насочва към загадъчната блондинка от сънищата си. „Хванах я за ръка, заведох я настрани и я попитах: „Откъде си?“. „Точно в този момент намерих другата половина от душата си, моя ангел. Тя ми помогна много в живота. Това наистина е вълшебна история“ - разказва легендарният вокал.

Сънувал жена си Мая 25 години преди да я срещне.,  

 Сънувал жена си Мая 25 години преди да я срещне.,  
Instagram

Оказва се, че Мая, когато е била 12-годишна, е видяла как майка й гледа на видео не коя да е песен на Rainbow в концертно изпълнение, а именно Street of Dreams и веднага заявява на родителката си, че като порасне, ще се омъжи за този, който я пее.

Но на въпросната пресконференция тя се държи доста студено. Джо Лин си спомня, че настоятелно я кани в хотела, на кафене, на ресторанти и къде ли не само да си поговорят малко. Мая обаче отказва. Но все пак му съобщава имената си и че е от Беларус, родена в Минск.

Трябвало е да минат три години, преди да се съгласи да излязат заедно с Търнър. А през 2011 г. двамата се ожениха. След още 12 години, през 2023-та, им се роди син. Кръстиха го Матео. „Няма нищо по-свещено и по-обвързващо между жена ми и мен от този красив ангел, когото нарекохме Матео – името му означава „Дар от Бога“ - съобщи Търнър.

Вокалистът има една дъщеря, Ливиана, от първия си брак, за която казва, че е другият ангел в живота му и много я обича.

Коса

Джо Лин Търнър си припомня и един много дълъг кошмарен период от живота си. Когато е на тригодишна възраст, се разболява от алопеция и остава без коса. Започва да носи перука от 14-годишен. Но казва, че в училището в щата Ню Джърси дълго и много силно са го тормозели първо защото не бил като другите деца с коса и второ защото носел перука. Но смята, че може би това му е помогнало да изгради характера си и да  започне да се занимава с рок – музиката, която го кара да се чувства свободен.

Призна, че вече няма да носи перука.

 Призна, че вече няма да носи перука.

Вокалистът е известен с перуката си, която носи до 72-годишната си възраст. Тогава той реши да хвърли изкуствената коса и се появи с обръсната глава. Сложи тъмен грим на очите. За соловия си албум Belly Of The Beast направи фотосесия, като използва бяла змия, която се увива около него на част от снимките. Някои виждат намек и закачка към Дейвид Ковърдейл и неговата банда Whitesnake.

Слава

Безспорно Rainbow е най-известната група, в която Джо Лин Търнър участва. Там идва от създадената от него група Fandango, където е китарист и вокалист. В групата на дъгата Ричи Блекмор го приема като равен и му дава шанс да пише песни. Основните хитове от този период са негови или с негово съавторство - I Surrender, Stone Cold, Street of Dreams, Can't Let You Go и др.

Rainbow имат по това време изключителна популярност в Европа и Япония, където изнасят концерти пред препълнени зали, но в Щатите групата не постига успеха, който продуцентите са очаквали, въпреки изключителната популярност на Блекмор там. С идването на Джо Лин Търнър групата прави мелодичен завой и постепенно става популярна и в Щатите.

След като Deep Purple решават отново да се съберат през 1990 г. с Ричи Блекмор и с напускането на Иън Гилън, остава свободно мястото на вокалиста. На прослушванията Търнър е безапелационен. Но другите пърпъли не го искат в състава, защото смятат, че така силно ще натежи властта на Ричи Блекмор. Но след като се вижда, че нито един вокал не може да изпълнява задоволително сложните партии, го взимат. Но през тези години напрежението между Блекмор и Търнър от една страна и останалите си е голямо и накрая Джо Лин в типичния си миролюбив стил решава, че е по-добре да напусне бандата.

Търнър прави солопроекти, участва в групата на Ингви Малмстийн и определено с неговия вокал са най-добрите и популярни записи на китариста. Участва в прогресив рок групата Mother's Army. Участва в проекти на Глен Хюз, Майкъл Ман, Майкъл Рудолф Шенкер и други известни музиканти. Зад гърба си има едно от най-солидните и забележителни наследства в рока.

Николо

В средата на 90-те години Джо Лин Търнър намира приятел в лицето на Николо Коцев – българския виртуозен китарист и композитор, който го кани в групата си Brazen Abbot, базирана по това време в Скандинавия. Николо между другото много му разказва за България и Джо Лин си признава, че за него тази далечна и непозната балканска страна изглеждала като приказка със славно минало, прекрасна природа и дружелюбни хора, които обичат рокендрол. С Николо Коцев записва и рок операта Nostradamus – един от гениалните проекти в този жанр.

Плакат на Brazen Abbot с Николо Коцев.

 Плакат на Brazen Abbot с Николо Коцев.

Именно Николо довежда за пръв път Джо Лин в България и оттогава легендарният вокалист се влюбва в страната ни. Идва всяка година по няколко пъти. А през лятото обича да прекарва времето във Варна.

Street of Dreams - най-добра песен

Ричи Блекмор – основател и основен движещ фактор на Rainbow, бе попитан от журналисти коя е най-добрата песен на тази група.

С Ричи Блекмор в славните години на Rainbow. 

 С Ричи Блекмор в славните години на Rainbow. 

Той чистосърдечно си призна, че противно на всички очаквания това е Street of Dreams, където няма големи китарни сола, а клавишни. Блекмор отбеляза, че неслучайно я включил в няколко албума не само в сборните и с най-доброто на Rainbow, но и в проекта със съпругата му Кандис Найт. И всеки път, когато я записвал, викал за вокалист именно Джо Лин Търнър, който е и съавтор на хита.

Вдига ръката на победителя Славин Славчев в X Factor.

 Вдига ръката на победителя Славин Славчев в X Factor.

Вокалът я пее винаги на живо при концертите си у нас, изпълни я и в тв шоуто X-Factor, когато Славин Славчев стана победител в този музикален формат на NOVA. Тогава заяви, че е много радостен как млад човек като Славин се интересува от рок и още по-радостен, че е спечелил с негова песен.

С Б.Т.Р. на наградите на БГ радио.

 С Б.Т.Р. на наградите на БГ радио.