0

В брой 50 на приложението „Златно време” на вестник „Телеграф” утре, 16 март, ще откриете:

Един безкрайно талантлив човек гледа строго от първата страница на приложение „Златно време“. Това не е обичайно за него. Диригентската му палка може да вдигне екзалтираната публика на крака. Необичайно в световен мащаб, той е еднакво добър и като композитор. На 75 Емил Табаков има още много музика в сърцето си, която трябва да излее върху нотните листове. А в следващите дни публиката на 62-рото издание на международния фестивал "Мартенски музикални дни" в Русе ще се наслади на музиката към балета му „Калиопа“. Една легенда оживява!

Като стана въпрос за легенди, ето я и следващата – на страниците на „Златно време“ журналистът Иван Георгиев разказва за гробовете на най-големите български владетели. Заглавието е интригуващо – цар Калоян балсамиран като египетски фараон. Това четиво ще грабне вниманието ви!

В приложението се спираме на някои много разпространени и показвани традиции в турските сериали – солено кафе за кандидат жениха, сватбени халки, вързани с червена лента, героини, които пазят завидно равновесие на тънки токчета у дома, чистници, които търкат пода от сутрин до вечер, както и домакини – влиятелни дами, които чушкат зелен боб и въртят сармички с перфектния си маникюр.

Ако ви дразнят разхвърляните чорапи и дрехи на половинката, вглъбете се в сериала, където това никога не се случва, защото героите се събличат както си трябва. И дрехите им винаги са безукорно изгладени, макар да не показват как и кога се случва това.

Още традиции и акценти от седмицата – в рубриката с любимите сериали. Влизаме заедно в кухнята на друга екранна любимка – Бриджит Джоунс, за да се опитаме да отгатнем какво искаше да се получи от портокалите, които беше струпала пред себе си. И да опитаме портокаловото сорбе, разбира се.

Всички говорят за „Оскарите“. И всички са гледали 5-6, а героите – даже 20 минути от филма „Всичко навсякъде наведнъж“. Затова е предостатъчно да изброим 5 факта за Мишел Йео – 60-годишната дама, която влезе в историята, като стана първата азиатка, спечелила „Оскар“ за най-добра актриса.

А знаете ли, че преди да изгрее на екрана, включително и като момиче на Бонд, тя е миска? А че странните й бойни умения са заслуга на балета?

Или че Джеки Чан я е молил да намали темпото? Мит или реалност са гените на щастието?

Авторски материал на проф. д-р Радостина Александрова от БАН. Интимността над 65 не е тема табу – интервю с психолог сексолога д-р Габи Петрова на сътрудника на „Златно време“ д-р Румен Какарашев.

Портрет на Сабиха Гьокчен – първата в света жена, която става пилот на изтребител – статия на колежката ни Жени Викторова.

В рубриката „Ретро спорт“ на приложението „Златно време“ журналистът Румен Жерев публикува разказ за това, как българи от Скопие спасяват унгарски евреин от депортиране в концлагера в Треблинка – той е футболният треньор Илеш Шпиц, а спомените са на Ангел Петров-Чори.

И още: - Кои са най-опасните женски болести - Как и с какво да мерим температурата и как да я смъкнем без лекарства - На тези, които са пропуснали да отпразнуват Деня на кюфтето, за компенсация предлагаме две интересни рецепти – на кюфтаци с формата на женски бедра, които в Турция се наричат Кадънбуду и на странна комбинация от персийската кухня – кюфтета от пуешка кайма със сушени череши и шамфъстък.

Не пропускайте приложението „Златно време” – всеки четвъртък в „Телеграф”. Златно приложение (и приключение) за златните ни читатели!