0

„60 диоптъра КАРИКАТУРОгледство“ е наречена юбилейната изложба на майстора на шаржовете в „Телеграф“ Ивайло Цветков.

Тя ще бъде открита навръх 1 април в Музея на хумора и сатирата в Габрово и формалният повод е 60-годишнината на карикатуриста, чиито творби са сред най-значимите в областта у нас. „Като влезем в такава възраст, започват да ни уважават с ретроспективни изложби“, каза в типичния си точен стил Ивайло.

109

Според сведения от Габрово 109 творби на Ивайло Цветков са подбрани в изложбата, която ще продължи и през цялото лято. Творбите са групирани в три серии – шаржове на известни личности, конкурсни работи с всичките 38 наградени творби (тук е и тази със „Златен Езоп“), политически карикатури. Самият Ивайло твърди, че откакто е карикатурист в „Телеграф“, е направил между 7 и 10 хиляди шаржове и карикатури, като е имало дни, когато е рисувал по няколко – освен за „Телеграф“ и за вестниците „Монитор“ и „Политика“.

Що се отнася до заглавието „60 диоптъра КАРИКАТУРОгледство“, освен закачка с филма („Два диоптъра далекогледство) Ивайло смята, че един карикатурист вижда действителността поне през 60 диоптъра, които дават много нюанси и възможност за дистанция.

Тетрадки

Хилядите си карикатури Ивайло Цветков е събрал в 20 каталога, които сега ще подари на Музея на хумора и сатирата в Габрово. Той, като е бил на 8 годинки, е започнал да събира карикатури, изрязвайки ги от вестниците и залепяйки ги в тетрадки. След това, когато сам е публикувал, събира само своите карикатури, като пак ги поставя в тетрадки.