0

Н а 17 март стартира инициативата на „Филмаутор“ “30 вечери с 30 класики”, с която дружеството отбелязва 30 години от своето създаване. Всеки петък в рамките на 30 седмици в кино „Одеон“ ще бъде излъчван един класически български филм, а след прожекцията зрителите ще могат да се срещнат с някои от неговите автори и да се впуснат във вълнуващ разговор с тях.  Всички прожекции ще са с вход свободен.

Истории

“30 вечери с 30 класики” ще припомни някои от емблематичните български филми, но и ще даде възможност на младите зрители да се докоснат може би за първи път до класиките на родното кино, върху които стъпва неговото цялостно развитие. Всички филми ще бъдат излъчени в своя оригинален формат, а именно - на лента. „Вероятно много от младите зрители никога не са гледали филм на лента. С тази инициатива искаме да покажем как вълнува истинското кино и то не само с историите си, а и с начина на показване”, споделя Виктор Божинов, председател на Управителния съвет на „Филмаутор“.

Среща

“30 вечери с 30 класики” ще започне н. Оператор на филма е Радослав Спасов, музиката е дело на Кирил Дончев, а на прожекцията зрителите ще могат да се срещнат с художника Георги Тодоров. Сюжетът е развит около детските спомени на мъж за живота в шопско село от времето преди колективизацията, в центъра на които е сватбата на негов чичо. Българинът на средна възраст (самият режисьор Рангел Вълчанов) наблюдава как се сменя караулът пред Бъкингамския дворец. Докато гледа, умът му се пренася в детството му, в селото, където е отраснал. Различни церемонии, различни традиции и въпреки това българинът намира нещо общо. Той си спомня хората, които е познавал, от които се е страхувал, на които се е възхищавал. Размишлява за този живот без блясък, в който хората орат, прибират реколтата, женят се и умират, празнуват или тъгуват. В детското въображение съществуват чудеса и именно детското възприятие ни помага да придадем смисъл на най-важните въпроси в човешкото съществуване. Главните роли се изпълняват от Борислав Цанков, Емилия Маринска, Иван Стоичков, Славка Анкова.

Афиш

Сред филмите, които ще бъдат показани, са още “Да обичаш на инат“, „Куче в чекмедже“, „Щурец в ухото“, „Вчера“, „Момчето си отива“, „Мъжки времена“, „Преброяване на дивите зайци“ и много други. След прожекциите феновете могат да очакват срещи с авторите и членовете на творческите екипи, създали подбраните класики.