0

Ю жна Корея ще пусне нова виза за чужденци, които мечтаят да са като своя К-поп идол, в опит да стимулира туристическата си индустрия обратно до нивата отпреди пандемията.

„Визата за обучение в К-култура“ ще бъде отворена за чужденци, които искат да се навлязат по-надълбоко в К-поп танците, хореографията и моделирането, съобщи министерството на финансите, предаде Си Ен Ен.

ВЛЯЗОХА В ИСТОРИЯТА: BTS спечелиха първата по рода си награда, посветена на K-Pop

Не е задължително кандидатите да се явят на прослушване или да имат предложение от агенция за таланти – поне не още – тъй като повече подробности се очаква да излязат по-късно тази година.

Нарастването на интереса към всичко корейско, подтикна много чуждестранни фенове да пътуват до Южна Корея и дори да научат езика, като някои се отправят на пълно поклонение, за да посетят местата, на които са им били заснети любимите  за  музикални клипове или сериали.

Сега Сеул има за цел да използва популярността на културата си като туристическа атракция.

НА СВОБОДА: Джин от BTS излезе от казармата! (СНИМКИ+ВИДЕО)

Миналата година пътниците от страни като Тайланд и Филипините съставляваха повече от една пета от общия брой посетители на Южна Корея, според Министерството на културата, спорта и туризма, въпреки понякога дългите визови изисквания.

Възходът на южнокорейския културен износ от 90-те години на миналия век, наречен К-вълна (Корейска вълна), експлодира през последното десетилетие, след придобитата популярност на супергрупи като BTS и Blackpink, които покоряват международни музикални класации, а корейските драматични сериали стават все по-популярни в стрийминг платформите .

К-поп вече е най-цитираната причина за посещение в страната, според Министерството на културата, спорта и туризма, с особено силен интерес от задгранични фенове от Югоизточна Азия, Европа и САЩ.

Корейските знаменитости са силно представени в туристически реклами. 

ФЕНОВЕТЕ РИДАЯТ: Мегазвезда от BTS би шута на Instagram

Туризмът бавно се възстановява до нивата си отпреди пандемията, според финансовото министерство.

Миналата година около 11 милиона души са посетили страната – леко увеличение от предходната година, но много по-малко от 2019 г., когато са посетили повече от 17,5 милиона туристи, според правителствени данни.

Приходите от туризъм също продължават да са недостатъчни, генерирайки 15,1 милиарда долара през 2023 г., с 25% по-малко от 20 милиарда долара, наблюдавани през 2019 г. Министерството каза, че бавното възстановяване се дължи на пренасочването на разходите от пазаруване към културни изживявания.

Тъмната страна на корейската музика (СНИМКИ)

Южна Корея също така улесни дигиталните номади да останат и работят в страната, прилагайки своята „работна“ виза в началото на тази година.

Правителството обмисля да разшири схемата, така че дистанционните работници да могат също да се отдадат на туризъм, докато работят в страната.

Въпреки че последните съобщения са критична стъпка към по-нататъшното отваряне на Южна Корея за международни работници, някои експерти смятат, че тези визи в крайна сметка биха могли да увеличат работната сила и да облекчат демографската криза в страна, която има най-ниската раждаемост в света.