0

Росен Янчев, победителят в първата седмица от новия сезон на „Черешката на тортата“, впечатли участниците и шеф Манчев с изискана кухня и атрактивна изненада. Победата му във формата обаче се оказа една от най-коментираните в историята на предаването, а цялото му участие предизвика вълна от реакции. 

Във вените на Росен Янчев тече българска бащина и грузинска майчина кръв. Ефектният изпълнител е в основата на една от най-атрактивните артистични програми. Росен може да бъде гледан в емблематично столично заведение, на сцената на което са били Васил Найденов, Лили Иванова, Любо Киров, Графа, Миро и балкански звезди като Цеца, Лепа Брена, Драгана Миркович. Преди две години Росен предизвика бум в общественото пространство, след като свали над 100 килограма и създаде организация за подкрепа на хора с наднормено тегло. Росен приема това като своя мисия и дори с лични средства дари такава процедура на най-тежката българка - Деси от Ловеч.

- Поздравления за това, че спечели плакета в „Черешката на тортата“. Участниците и шеф Манчев категорично дадоха наградата на теб, но участието ти събра и доста негативни коментари. Обвиниха те, че даваш ниски оценки на участниците, за да може ти да спечелиш. Как си го обясняваш?

- Знаете ли, преди да вляза в предаването, приятели ме посъветваха да дам на всички участници максимална оценка, за да нямам проблеми после. По-добре било да се правя, че всичко е наред и да създам приятен образ от екрана. За съжаление обаче аз не мога да лъжа. Най-малко от уважение към хората, които гледат предаването, трябваше да съм честен. И бях. Постарах се за моята вечер да доставя максимално удоволствие за сетивата и на зрителите, и на участниците и резултатът беше очевиден. Може би бях малко остър в оценката си за представянето на останалите, но аз съм перфекционист и не мога да го скрия. Радвам се, че спечелих, защото все пак „Черешката на тортата“ е шоу със състезателен характер. Още повече ме радва, че с всички участници в предаването останах в много добри отношения, а с някои дори станахме приятели.

Искам да подчертая, че наред с негативната емоция получих и много положителни съобщения и коментари и благодаря на хората, които усетиха що за човек съм и ме подкрепиха в тези напрегнати пет дни.

- В предаването стана явно, че ти си променил начина, по който изглеждаш, а сега помагаш и на други хора по пътя към своята мечтана визия. Как съчетаваш това да си артист с това да помагаш всекидневно на хората, които имат нужда от промяна?

- Действително това е огромно, предимно психическо натоварване и понякога ми е трудно да балансирам. В такива моменти правя своята си лична терапия, както я наричам, и си повтарям, че не трябва да се сривам, защото нося отговорност пред хората, които ми се доверяват. След моя пример нямам право на грешки. Когато някой ме потърси за помощ, не мога да кажа „не“, тъй като и аз самия получих подкрепа от близки хора в онзи труден път на промяната. Но всъщност точно когато видя промяната в човек, разбирам, че всичко си е струвало. Точно това усещане ми дава огромен стимул и тласък за работа както на сцената, така и в областта на работата с хора по пътя на тяхната промяна. Всичко това ме кара да се чувствам пълноценен човек.

- След голямата промяна сякаш идва и славата - ти самият беше ли подготвен за това?

- Истината е, че се оказах неподготвен за хитрите трикове на шоубизнеса и отказвам да се съобразявам с тях. Пресен пример е това, което се случи в „Черешката на тортата“. Мисля, че всеки нормален човек би се шокирал, ако срещне такава агресия, и то от хора, които нито познава, нито ще се запознае някога с тях. За мен важна е оценката на шеф Манчев, както и точките, които ми дадоха участници. Съжалявам, но зрителите не са били там, не са опитали ястията, не са усетили атмосферата и не може да бъдат обективни. Но като си говорим за слава и популярност - не крия, че ме радва общественият интерес и поканата от различни медии и журналисти. Въпреки този медиен шум съм стъпил здраво на земята и зная, че това не бива да ме отклонява от основната ми цел. А тя е да помагам на хората за тяхното физическо добруване чрез организацията, която създадох, и да подарявам радост на душата им чрез музиката, която правя.

- Какво трябва да знае всеки един човек, който в този момент мечтае за такава трансформация?

- Знаете ли, имах случай, в който след като публикувах снимка на човек, претърпял процедура като моята, получих коментари, че това не може да е вярно и снимките са фалшиви. Разликата действително беше фрапираща. Но всъщност няма как да е по друг начин, след като свалиш от себе си повече от 100 килограма - не може да не е шокиращо. И това донякъде отговаря на въпроса - човек трябва да знае, че физическата промяна е драстична и тя трябва да е в хармония с психическата подготовка за нея. Преди всичко всеки трябва да повярва в себе си. Ако той не го прави, как иска друг да му вярва?! Много е важно да превърнем мечтите в цели, а не обратното - целите в мечти.

- Можем ли да кажем, че твоето ново аз те „окрили“ на сцената?

- Определено моята промяна оказа положителен ефект върху кариерата ми на артист. Най-малкото вече имам възможността да танцувам, нещо, за което винаги съм мечтал. Промяната ми даде самочувствие и вече стъпвам по-уверено на сцената. Преди имах една неувереност не заради способностите ми на певец, а заради това, че знаех, че не изглеждам добре. Истината е, че в днешния свят музиката се слуша с очите. Вече не е достатъчно само да можеш да пееш, а трябва да си забележителен и приятен за погледа. Забелязвам голяма промяна в начина, по който публиката гледа на мен. Определено ме възприема като завършен артист и истински шоумен. Радвам се и на реакциите, които пристигнаха след участието ми в „Черешката на тортата“. Старая се да отговарям на всеки в социалните мрежи, който ми пише с коментар или впечатление.

*Автор: Лиза Димитрова