0

Т ой си постави за цел да стане водещ колекционер на предмети на изкуството в света. Да преследваш необуздана, натрапчива страст, непропорционална като почти всички начинания на човека, белязал политическата и предприемаческата история на Италия през последните тридесет години – Силвио Берлускони.

Това е най-малко известната страница от живота на политика-бизнесмен, колкото богата, толкова и противоречива. Зад стените на имението на Берлускони в Аркоре са скрити картини на Мадони, ярки изображения на голи жени, гледки от любимите му градове Париж, Неапол и Венеция, автопортрети върху гигантски платна и бюстове.

25 000 произведения се съхраняват в голям склад от 4 500 кв/м близо до вила Сан Мартино в Аркоре.

БЕЗ ТОЛЕРАНС: Гонят любовницата на Силвио Берлускони от луксозното му имение

Историята на колекцията на Силвио Берлускони започва в края на 2018 година. Тогава магнатът се намира в преходен момент от живота си. Осъден за данъчни измами и съден по няколко дела, възпрепятстван от публични длъжности, борейки се за сърцето на своята нова любов - Марта Фашина, която все още е обвързана с предишния партньор Франческо Паскале.

Основателят на “Mediaset” и “Fininvest”, вече запален по изкуството, намира убежище в натрапчива практика – телепазаруване. Вечер на дивана във вила Сан Мартино, той звъни директно на продавачите, предлагащи портрети, пейзажи и платна от всякакъв вид.

През този период той няколко пъти се свързва с мрежа, базирана в Бреша. Няколко пъти Берлускони се обажда и прави покупките си след директен разговор, като харчи от 20 000 до 150 000 евро за едно сесия, често правени от на никого неизвестната към този момент Марта Фашина.

ПОСЛЕДНА ВОЛЯ: Отвориха завещанието на Силвио Берлускони

Много картини са копия на известни произведения от Леонардо до Рафаело, от Пармиджанино до Жак-Луи Давид. В коридорите на хангара в Аркоре творбите са подредени по жанр.

Според запознати Берлускони изпитвал страх от смъртта и поради тази причина е бил обсебен от мита за Селена и Ендимион, представен в десетки платна. Селена е луната, която се влюбва в смъртен пастир, който се превръща във вечен огън. Тази идея отразява безсмъртието, което Берлускони преследва.

Също така Берлускони е фен на религиозните сюжети, като според него Йосиф е остарял образ и се фокусирал върху личността на Божията майка Мария.

Изпратиха Берлускони с държавни почести в последния му земен път (ГАЛЕРИЯ)

Следват картини на жени, като има множество портрети на момичета, за които той си представял, че са рускини. Колекцията съдържа 400 платна на жени разсъблечени или по бельо, поставени в тежки барокови рамки. Всички тези творби подхранват легендата за Рицаря, влюбен в женската красота.

ИМПЕРИЯ: Кой ще наследи милиардите на Силвио Берлускони?

В художествената галерия има и статуи, като от бял мрамор е изваяно изображението на самия Берлускони.

Според експерти колекцията на Берлускони е на стойност от 15 до 20 милиона евро, като произведенията са с малка стойност, като от 25 000 предмета на изкуството сама 6-7 предизвикват интерес.