0

С кулпторът и бивш министър на културата Вежди Рашидов ще вае паметника на култовия актьор Стефан Данаилов. Монументът ще струва 100 000 лева, като по проект в него са вложени много скъпи и качествени материали - метали и камък. Това разкри пред „Телеграф“ актрисата Ирен Кривошиева.

Тя се е нагърбила не само със събирането на средствата, но и с това да осигури най-подходящото място за паметника на любимеца на поколения българи.

НА ПОЧЕТНО МЯСТО: Вежди се нареди до Дали и Пикасо

„Столична община не разрешава да поставим паметника в градинката на Народния театър. Казват, че трябвало да бъде до хотел „Хемус“ (в кв. „Лозенец“), където Стефан е живял. Само че той през целия си живот е работил в Народния и в близост още във Военния театър и в парламента“, мотивира се Кривошиева. 

Проект

Тя информира още, че проектът на Вежди Рашидов за бюст на Ламбо е одобрен от комисията по култура и образование към Столична община, но относно мястото оттам има вече два отказа.

Вежди Рашидов пред „Телеграф“: След Антон Дончев ще извая и Людмил Стайков

„Само за мястото не можем да се разберем. Инатят се, казват, че пред Народния театър вече е имало много паметници – на Григор Вачков и на други артисти. 
Сега, като се замисля, минаха пет години. Аз вече и не натискам, на принципа съм, когато Господ реши, ще се случи. За жалост тук в България страстите са много низши. Някой, който се е докопал да властта, извършва всичко в своя полза, после идва друг и той продължава същото“, ядосва се родната звезда, която е майка и на единственото дете на Ламбо. 

Интернационал

На въпрос да не би да има политически мотив в отказите за паметника, тъй като Данаилов освен гениален артист бе знаме на социалистите и комунистите у нас, тя отговори:
„Според мен мотивът не е политически, още повече че той си беше последователен и винаги е бил само в една партия. Просто истината е, че хората, като нямат полза от някого, бързо го забравят и зачеркват. Отделно той си имаше много силен дух, което не се харесваше. Накрая в последните му години им казваше на всички всичко в очите“.

Акция 

Ирен Кривошиева сподели още, че е започнала акцията за паметника на Ламбо малко след кочината му през 2019 година. Тогава 250 човека са се подписали под инициативата, но до момента малцина са дали пари. Дарителската сметка е към „Сцена на кръстопът“ - международния театрален фестивал в Пловдив, който приживе Данаилов основава. 

Ламбо станал патриарх заради Ненчо

„Ще направим една акция сега за набиране на средства, надяваме се държавата да помогне, както го е правила винаги. В момента съм пратила документите на вицепрезидента Илияна Йотова. А място има, то е в близост до улица „Съборна“ - до будката за сладолед има една празна полянка за паметника на Ламбо“, описа Ирен, която е майка на единственото дете на великия актьор.