0

М ежду два блокбастъра младият любимец на Холивуд Тимъти Шаламе отново застава пред камерата на режисьора Лука Гуаданино, режисьорът, който го направи известен, в смущаващ канибалски филм, чието действие се развива по пътищата в САЩ през 80-те години на миналия век, предаде Франс прес. 

Почитателите на 26-годишния френско-американски актьор, който догодина ще участва в продължението на "Дюн" и в мюзикъла "Уонка", вдъхновен от Роалд Дал, могат да го гледат във филма "Напълно и изцяло" ("Bones and All") на Гуаданино.

Канибалският романс, който беше включен в конкурсната програма на кинофестивала във Венеция през септември, донесе приза за най-добър режисьор на своя създател.

Този път зрителите няма да станат свидетели на сладникава гей романтика в идиличната обстановка на италианска вила, както през 2017 г. в "Призови ме с твоето име", с който изгря звездата на Тимъти Шаламе. В "Напълно и изцяло" актьорът разчупва гладкия си образ на млад мъж във всяко отношение, като предоставя ангелското си лице на скитника Лий. Персонажът на Шаламе се впуска в одисея с Марън, чийто неудържим апетит за човешка плът той споделя.

"Напълно и изцяло" разказва историята на двама много изолирани млади хора, които все още нямат истинска идентичност и се утвърждават чрез любовта", каза Тимъти Шаламе във Венеция, допълвайки, че "умира от желание да работи отново" с Лука Гуаданино.

"Да си млад днес означава постоянно да бъдеш съден. Не смея да си представя какво е да израснеш под сатъра на социалните мрежи. Беше облекчение да интерпретирам герои, които се борят с дилемите си, без да се налага да влизат в Редит, Туитър или ТикТок, за да проверяват как се вписват в обществото", каза още Шаламе.

В образа на Марън зрителите ще видят канадската актриса Тейлър Ръсел.

По време на пътуването си двамата протагонисти се опитват да разберат различието си и да се научат да живеят с него, но не и без жестоки премеждия, които пораждат няколко кървави сцени, в които ги виждаме да поглъщат все още потръпващи тела.

"Има нещо в хората, които живеят в периферията на обществото, което ме привлича и трогва. Обичам тези герои. Интересува ме емоционалното им пътуване", казва на свой ред Лука Гуаданино.

"Възприемам филма като размисъл за това какво сме и как да го преодолеем това, особено ако е нещо, което не можем да контролираме", допълва режисьорът.

Отвъд анализа на психологическите задвижващи сили, които съпътстват търсенето на себе си при тези маргинализирани хора, "Напълно и изцяло" предизвиква почти физическо неудобство у зрителя, не толкова като показва непоносими сцени, колкото като прави ужасно съблазнителна една двойка, нарушаваща универсално табу.

На заден план Лука Гуаданино оставя камерата си да броди из грандиозни и приказни пейзажи, сред които героите му изглеждат само мимолетни сенки, обречени да бъдат погълнати от съдбата си. Нещо като детска приказка, в която людоедите също са същества от плът и кръв, потръпващи от реализъм.