0

П ринц Хари спечели делото за телефонно хакерство срещу издателя на "Мирър" и получи над 140 000 британски лири (180 000 щатски долара) в първия от няколкото му съдебни процеса срещу таблоиди, предава БТА. 

Съдия Тимъти Фанкорт от лондонския Висш съд е установил, че телефонното хакерство е било "широко разпространено и обичайно" в "Мирър груп нюзпейпърс" - издател на "Мирър", "Сънди мирър" и "Сънди пийпъл", в продължение на много години, а частните детективи "са били неразделна част от системата" за незаконно събиране на информация. Той каза, че ръководителите на вестниците са знаели за тази практика и са я прикривали. 

Според Фанкорт 15 от въпросните 33 вестникарски статии, които бяха разгледани в процеса, са били съставени с помощта на незаконни средства.

Херцогът на Съсекс поиска 440 000 британски лири (560 000 щатски долара) като част от похода си срещу британските медии, противопоставяйки се на дългогодишното нежелание на кралското семейство да води съдебни дела и ставайки неговият първи високопоставен член от 130 години, свидетелствал в съда. 

Появата на Хари, отчужденият по-малък син на крал Чарлз Трети, на свидетелската скамейка в продължение на два дни през юни предизвика истински интерес. Тогава принцът отправи обвинения, че "Мирър груп нюзпейпърс" са наели журналисти, които са подслушвали гласови съобщения, и частни детективи, които са използвали измама и незаконни средства, за да научат нещо за него и други членове на семейството.

"Вярвам, че по това време телефонното хакерство е било в промишлени мащаби в най-малко три от вестниците. Това не подлежи на никакво съмнение", каза той пред съда. 

Принц Хари твърдеше, че е бил обект на посегателство от страна на "Мирър груп нюзпейпърс" в продължение на 15 години и че повече от 140 истории, които са се появили във вестниците на издателската група, са били в резултат на незаконно събиране на информация, въпреки че процесът разгледа само 33 от тях.

Херцогът на Съсекс и около 100 други ищци - включително актьори, спортни звезди, знаменитости и хора, които просто са имали връзка с високопоставени личности, са предприели съдебни действия заради обвинения в телефонни измами и незаконно събиране на информация в периода 1991-2011 г.

Неприязънта на принц Хари към пресата датира от смъртта на майка му принцеса Даяна, която загина в автомобилна катастрофа, докато шофьорът й се опитваше да избяга от напористи фотографи в Париж. В решението си да напусне Великобритания Хари, чиято съпруга е от смесена раса, се позова на расистките, според него, нагласи и непоносимата натрапчивост на британските медии. 

Издателят на "Мирър" се извини "безрезервно", след като съдът постанови, че принц Хари е бил жертва на телефонно хакерство и незаконно събиране на информация от страна на журналисти на изданието. 

"Приветстваме днешното съдебно решение, което дава на бизнеса необходимата яснота, за да продължи напред след събитията, случили се преди много години. В случаите, когато са установени нарушения, ние се извиняваме безрезервно, поемаме пълна отговорност и плащаме подходящо обезщетение", каза говорител на "Мирър груп нюзпейпърс". 

Принц Хари на свой ред каза, че е щастлив, че е спечелил делото срещу "Мирър груп нюзпейпърс" и в изявление, прочетено от адвоката му пред съда, призова полицията да започне наказателно разследване срещу вестникарската група.