0

П рисъдите на Харви Уайнстийн от 2020 г. в щата Ню Йорк за изнасилване и сексуално насилие бяха отменени, съгласно решение от четвъртък, 25 април.

Някогашният известен холивудски продуцент беше признат за виновен през февруари 2020 г. в сексуално насилие от първа степен и изнасилване от трета степен. Впоследствие той е осъден на 23 години затвор.

ЗА КОЙ ЛИ ПЪТ: Харви Уайнстийн отново обвинен за сексуално насилие

Уайнстийн, който сега е на 72 години, беше обвинен в насилствена принуда на орален секс с жена през 2006 г. и изнасилване на друга през 2013 г.

Отмяната на присъдите идва, след като адвокатът на Уайнстийн Артър Айдала заяви, че клиентът му не е получил справедлив процес заради съдията Джеймс Бърк, който просто е искал да го осъди и не се е вслушвал в доказателствата.

Към момента не е ясно дали ще има нов процес срещу Уайнстийн във връзка с тези обвинения, но опозореният холивудски магнат ще остане зад решетките заради присъдите си през 2022 г. за обвинения в сексуални престъпления в Калифорния.

НОВИ СЕКС ОБВИНЕНИЯ: Съпругата на губернатора на Калифорния твърди, че Харви Уайнстийн я е изнасилил

През декември същата година Уайнстийн беше осъден в отделен процес по едно обвинение за изнасилване, едно за насилствено орално съвкупление и едно за това, че проникнал в жена с предмет в Лос Анджелис,

Той беше осъден на допълнителни 16 години затвор. Тези обвинения произтичат от нападение от 2013 г.

Престъпленията на Уайнстийн излязоха наяве в разгара на движението #MeToo, когато жертвите на сексуално насилие по света - и Холивуд - започнаха да споделят своите истории в социалните мрежи.

Десетки знаменитости са говорили срещу Уайнстийн, включително Салма Хайек, Лупита Нионго и Райън Гослинг. Според USA Today 87 души са обвинили Уайнстийн в неподходящо поведение или нападение.

Прекратиха делото за сексуално насилие срещу Депардийо

Отменената присъда на Уайнстийн не е първа. През 2021 г. присъдата на Козби от 2018 г. по три обвинения за утежняващо непристойно нападение беше отменена и той беше освободен от затвора, след като излежа повече от две години.