0

- Ненчо, след пауза от 7 години култовото предаване "Сделка или не" се завърна тази есен по NOVA и се превърна в любимо на зрителите. Разкажете ни за приключението, наречено „Сделка или не“.

- Изключително предизвикателство беше за мен да вляза в ролята на водещ на това наистина култово предаване, особено след дългата пауза. Още преди да взема решението да се присъединя към екипа на шоуто, след разговор с приятели и близки с радост установих, че всички очакват с нетърпение завръщането на „Сделка или не“ в ефир. Предаването е едновременно развлекателно, но в същото време дава възможност на хората да спечелят пари, да тестват късмета и решителността си. Много съм щастлив, че имам шанса да се забавлявам заедно с участниците и със зрителите всеки делничен ден от 18:00 ч.

- Бяхте ли фен на предаването, преди да станете негов водещ, и това доколко ви помогна?

- Разбира се, че съм го гледал винаги, когато съм успявал да включа телевизора в този часови пояс, било ми е любопитно и интересно и съм се вълнувал заедно с участниците в ролята ми на зрител. Това наистина ми помогна да взема решение и да приема предизвикателството да стана водещ на „Сделка или не“. 

- Мнение на зрителите е, че тази година банкерът е много модерен, интересен и дава много повече шансове на участниците. Изненадан ли сте понякога от неговите предложения към участниците?

- След като го познавам и знам с какъв човек и комбинатор си имаме работа, знам, че мога да очаквам всичко, включително и най-неочакваните ходове. Затова рядко е успявал да ме изненада в прекия смисъл на думата. По-скоро се опитвам и аз заедно с участника да разгадавам скрития смисъл в офертите му и символиката, която понякога влага в тях. Доста често се е опитвал с даване на някаква оферта да закодира числата, които мисли, че ще запази участникът в играта до края. Смея да твърдя, че в повече от половината от случаите е познавал, а от това вече аз самият съм изключително изненадан.  

- Виждаме доста често, че той се обзалага с участниците, като по този начин им дава още шансове в играта. Какво го кара да го прави - имате ли предположение или споделял ли ви е нещо по този повод?

- Както знаете, банкерът е човек на възраст и с изключително голям опит - както в живота, така и в предаването. Доста често аз самият съм изненадан с каква лекота отгатва следващите им стъпки или какви кутии предстоят да бъдат отворени. Затова през призмата на натрупания опит той според мен си прави по-скоро предизвикателство за себе си и тества собствените си усещания, а иначе вярно е, това е и допълнителен шанс за участниците.

- Какъв човек е банкерът? Издайте малко повече за него, какво знаете и всъщност бихте ли ни казали кой е той?

- Не мога да издам неговата самоличност. Наскоро в контекста на шегата казах, че не го познавам, но истината е, че се запознах с него още когато ме поканиха да бъда лице на това предаване. Част от решението ми да се съглася беше именно личността на банкера, който, настрана от шегата, е изключително ерудиран и мотивиран. За него предаването е възможност да тества всички качества на участниците и техните характери. А както станахме и свидетели в последния сезон, характерът до голяма степен предопределя играта на участника. В тази игра нееднократно съм казвал, че начинът, по който играем, отразява начина, по който гледаме на живота и е огледало на характера ни. Банкерът е много тънък познавач на човешките слабости и много добре използва всичко, казано от участника по време на предаването. С него понякога имаме възможност да обсъждаме именно тези негови нагласи и как точно играе. Но ще замълча по темата, защото целта на участниците ни е да бъдат себе си и да реализират именно своя начин на игра, така както са го планирали или желали да го реализират. 

- Какъв съвет бихте дали на участниците?

- Всеки път ги съветвам да се отпуснат, да се забавляват, да взимат решенията си не на база на емоции, а на разум и на интуиция и да се радват на играта максимално. Опитвам се да им помагам, като ги мотивирам да не се отчайват, когато отварят големи суми, защото възможността винаги е пред тях. Историята на предаването познава случаи, в които са отваряни много малки суми в началото и накрая изведнъж се отварят поред всички големи, така че няма точна формула за игра. Въпросът е човек да запази духа си и положителната си настройка и така със сигурност ще спечели по-добра сума. Съветвам ги още да разсъждават над предложенията от банкера, да играят с удоволствие и да рискуват премерено, да мислят в играта и да усещат. Но на първо място - да се забавляват.

- Каква би била вашата стратегия, ако бяхте на мястото на участниците?

- Много ми е трудно да кажа, след като видях какви ли не стратегии от страна на участниците. Сложно ми е да сътворя мой вариант на игра. Изпробвах онлайн американската версия, там нямах абсолютно никаква стратегия - просто отварях номера, които интуицията ми подсказваше да избера. Жена ми ме изненада, като отвори играта на компютъра и влезе в ролята на водещ. И така, без никаква стратегия, спечелих 360 хиляди долара.

- Вие самият участвали ли сте в подобни игри и печелили ли сте нещо някога?

- Играл съм например бинго, лотария, но много рядко и винаги съм печелил в даден момент. Не съм прекалявал с риска. Уникалното на „Сделка или не“ е, че участниците не влагат пари и няма какво да изгубят, влагат време, настроение, а в замяна получават уникалния шанс да изиграят своята игра по възможно най-добрия за тях начин.

- Има ли участници, които няма да забравите никога? Защо?

- Определено има такива участници. Един от тях със сигурност е човекът с чичото от Дубай, който страхотно се беше подготвил за своята игра - имаше чувал, специален реквизит, беше се подготвил като за истински моноспектакъл и винаги го давам за пример, ако някой ме пита - какво трябва да направя, за да се подготвя. Преди всяко предаване съветвам участниците да бъдат креативни, когато дойде редът за тяхната игра, да изкарат артиста от себе си. Предизвиквам ги да бъдат изобретателни, за да бъдат запомнени. 

- Баща сте на две деца - какво бихте ги посъветвали - да рискуват или не?

- Няма как да не рискуваш в този живот, но аз не обичам да наричам взимането на решения риск. Това е разликата при мен и при съветите, които ще им дам. Защото, ако взимаш правилните решения, които сърцето и умът ти подсказват, това няма как да е риск, за мен това е решение. Ще се опитам да науча децата ми в дадените моменти, когато трябва да взимат важни решения, да ги обмислят внимателно, за да не се окажат рискови или грешни. За мен човек винаги е поставен пред избори и е хубаво да ги взима отговорно и с ума си, тогава никога няма да бъдат рискови. Синът ми вече е голям и се надявам да съм му предал тези знания.

- Как се справяте със снимките на предаването и грижите за малката ви дъщеричка, която озари дома ви миналата есен? Помагате ли на съпругата си Катрин?

- Разбира се, че помагам на съпругата си. Много, много съм щастлив от присъствието на малката Алина, която вече от три месеца е вкъщи. Естествено, по време на снимки е трудно да се включа с помощ, но извън снимачния период винаги съм насреща и съм много щастлив, защото обичам да споделям времето си с децата ми и съпругата ми. Децата са моят стимул - обожавам да ги уча да не плачат, а да се усмихват, дори когато се ударят. Така че се старая да бъда с тях винаги, когато мога, включително със сина ми, който подготвяме тази година за абитуриент.

- В навечерието на 14 февруари сме? Как планирате да изненадате своята любима?

- Имам близък приятел, който е роден на 14 февруари и ни покани на рожден ден. Така че ще помисля дали мога да комбинирам - хем да бъда на неговия рожден ден, хем да изненадам съпругата ми с една много хубава вечер в столичен клуб, където със сигурност ще бъде много забавно. С приятна компания винаги е весело, но определено ще помисля как точно да я изненадам.

- Вярвате ли, че любовта ще спаси света?

- Напълно съм убеден, че единствено и само любовта би могла да спаси света. Тя го е спасявала до момента, тя би могла да го спасява и винаги занапред. 

- Щастлив човек ли е Ненчо Балабанов?

- Мисля, че съм най-щастливият човек, защото мечтите ми са се сбъднали към днешна дата, а също и защото имам шанса да правя другите хора щастливи. Радвам се, че имам шанса да реализирам потенциала и дарбите си в ползва на това хората да се чувстват по-добре, да са по-усмихнати и ведри, по-положително настроени, а това се пренася и върху мен. Така че винаги съм щастлив да видя любовта в очите на хората. 

- Ако можехте да промените нещо в своя живот - бихте ли го направили и какво бихте променили?

- Нищо не бих променил със сигурност. Бих опитал като всеки артист да разширя територията на своята дейност и на заразяването с усмивки. Ще ми се много по-често да мога да поднасям творчеството си на българи в чужбина.

- Мечтаете ли?

- Винаги съм мечтаел - и като дете, и сега. Това да мечтаеш и винаги да имаш мечти, които да преследваш и сбъдваш, те съхранява и те прави млад. Лишим ли се от тях, може би сме завършили младата част от живота си и остаряваме. Аз в този ред на мисли си мечтая никога да не остарявам и винаги да имам за какво да мечтая.

- Какво ще пожелаете на читателите на „Телеграф“?

- Ще им пожелая да бъдат здрави, да бъдат много щастливи, да използват всеки един момент от ежедневието си, за да се усмихнат и да обичат. Да открият правилната професия, която да ги кара да се изпълват с любов и удовлетворение. Да обичат и да бъдат добри към близките и хората около себе си. Максимално да се зареждат само и единственото от положителните емоции и мигове в живота им.