0

О пасни и по-скоро смъртоносни връзки се разиграват във френския двор с участието на краля, игран от Джони Деп, в премиерния по кината „Жан дю Бари: Фаворитката на краля“.

Историята се върти около съдбата на прочутата Мария-Жана Бекю, графиня Дю Бари (както пише във всички исторически и други книги на български, но наричана от преводачите на филма с приеманото у нас за мъжко име Жан, макар и да звучи по този начин в оригинал). 

Трябва да се отбележи, че филмът е от редките бижута по родните екрани.

Джони Деп влeзe в кожата на един от най-великите френски крале (ВИДЕО)

Режисьорката Майвен казва, че от 2006 г. много внимателно го обмисля, когато гледала филма „Мария Антоанета“. Майвен играе и главната роля на мадам Дю Бари. Определено е постигнала успех в отдаване на почит към класическото френско кино на костюмираните драми. А и шумът покрай ролята на Джони Деп, който от три години не бе снимал, доста вдигна акциите на лентата. Деп идеално представя отегчения и влюбен крал. 

Луи 

Историята на любовницата на Луи XV е всеизвестна и е от най-популярните, свързани с френския кралски двор и неговото окончателно затриване. Любознателно момиченце се ражда в бедно семейство и е възпитавано за монахиня. На 20 е изгонена от манастира и отива в Париж, където постъпва на работа при аристократи. Там се проявява като много способна компаньонка и с бърз ум. Бързо разбира, че няма полза от целомъдрие, но има усет как скъпо да продава тялото и ума си. Става куртизанка. Обвързва се с граф Дю Бари, когото по-късно представя за свой съпруг, въпреки че двамата не са женени. Преподава на по-малкия му брат. 

Графът измисля план как да я представи на краля. И въпреки обучението й по етикет, който тя се отказва да спазва (а може би точно заради това), Луи XV се влюбва до уши в нея. Тя бързо обзема застаряващия крал, който я обявява за официална фаворитка, дава й огромни средства и скоро я омъжва за по-малкия Дю Бари. А баткото граф се опитва да използва мадам като оръжие за получаване на пари, власт и разчистване на сметки. Но още от първия ден в двора куртизанката си навлича врагове, а с всеки следващ завистниците стават все повече и по-силни. 

ЮРУШ НА ФЕТИШИТЕ: Разпродават вещи от филми, костюмът на Ди Каприо от „Титаник“ - $100 000 !

Докато нещата в един момент не се обръщат. Трябва да се отбележи много фината режисура на Майвен, която е от най- популярните актриси във Франция. Въпреки че порнографските рисунки с Дю Бари и края навремето са били свръхпопулярни и в историята има доста пикантерии, Майвен по никакъв начин не показва голота и дори еротиката липсва. Спестява и обезглавяването на куртизанката.

Разговор 

След мегаскандала с Джони Деп и бившата му съпруга Амбър Хърд и нежеланието на нито едно холивудско студио да го наеме за филм, Майвен се свързва с него и го кани на среща в Лондон. Там двамата се усамотяват и си говорят 4 часа – само на френски, както твърдят после. Деп изненадано я пита как така му предлага да играе френски крал, а тя му отвръща, че няма по-подходящ от него. Но му споделя, че преди години е опитвала с една от големите звезди на френското кино и той отказал с довода, че вече филмите не са истинско кино. 

Така и официално не е споделено името на отказала звезда. Но Деп приема и започва усилено да си припомня френския, който доста добре говори (усвоявал го е в училище, а после и в брака си с Ванеса Паради) и в крайна сметка снима на този език. За снимките на „Жан дю Бари: Фаворитката на краля“ са построени специални зали, които са почти точни копия от двореца „Версай“.

ЖЕРТВИ НА БЮРОКРАЦИЯТА: Мартин Скорсезе и Джони Деп блокирани с куп звезди в Италия

Управата на самия дворец също разрешава някои снимки да бъдат направени там, най-вече в просторния двор и в коридорите. Но пък налага доста ограничения на екипа, като това да се снима само в почивния за туристи ден понеделник, да не се използват свещниците и въобще да има специално осветление. Майвен льо Беско е от френски, бретонски, виетнамски и алжирски произход. 

От малка се снима в киното. Най-известната й роля е на извънземната певица Дива Базина в „Петият елемент“ на Люк Бесон, за когото бе омъжена известно време. Според американската преса бюджетът на „Жан дю Бари: Фаворитката на краля“ е равен на $22,4 млн.