0

- Влади, утре ще отпразнувате своя рожден ден! Какво подготвяте за празника?

- Аз много не обичам да си празнувам рождения ден, но тази година реших да го комбинирам с концерт. Тъй като мое любимо място е Кино Кабана в София, там стават много хубави лайфове, и реших, че ще поканя близки хора и заедно с тях и с най-верните фенове, които ще дойдат, ще си направим едно хубаво парти. Времето ще е прекрасно и ще се получи една страхотна неделя.

- Подготвяте ли нещо музикално специално за всички, които ще дойдат?

- Разбира се, че съм подготвил малко изненади. Ще има пироефекти, ще се почувстваме като на парти за рожден ден. Ще върна в сетлиста някои песни, които не сме изпълнявали отдавна с бандата. Ще има готино настроение, усмивки, ще бъде хубаво! Обичам да си празнувам рождените дни на сцена, защото винаги когато го правя, са някак по-запомнящи се, отколкото да се съберем на гости в някакво помещение. Досега не е съвпадал рождения ми ден с концерт в Кино Кабана, така че ще бъде супер, сигурен съм.

- Обикновено хората си правят равносметка около своите лични празници. Вие направихте ли си такава?

- Чувствам се добре! Щастлив съм! В баланс съм със себе си, с околните и със света. Определено съм в добра фаза в живота си в момента и съм много по-усмихнат отпреди. Радвам се, че децата ни растат, целеустремени са и лека-полека поемат по своя път. Вече живея в центъра на града и се чувствам доста по-жив, ако мога така да го нарека. Вдъхновен съм, доста нова музика правя. Интересни работи ще се появят наесен като продукция, така че покрай концертите прекарвам и доста време в студиото. Правя нови неща и това ми носи наслада.

- В момента сте на турне. Как върви то и къде предстои да се срещнете с феновете?

- Минаха вече два концерта в Стара Загора и в Русе. Много успешно. Хората са впечатлени, че спазих обещанието си шоуто от стадион „Васил Левски“ да пристигне във всеки един град. В по-малък мащаб, разбира се, но с всички детайли, които бяха там. Предстоят още три концерта –Варна, Бургас и Пловдив, съответно на 28 и 30 юли, и на 11 август завършваме в Античния театър. Много сме щастливи от това, че хората оценяват и преживяват заедно с нас това турне. То неслучайно е кръстено „Най-щастливото турне“, защото виждам как музиката въздейства на хората и как след концертите излизат променени, в положителен смисъл.

- Миналата година за вас може би бе една от най-успешните, защото успяхте да сбъднете своя голяма мечта – изнесохте концерт на Националния стадион „Васил Левски“. Мина ли еуфорията и подготвяте ли нещо ново мащабно?

- Това събитие си остава един страхотен спомен, както концертът в „Арена Армеец“ през 2017 г. Завинаги ще остане в сърцето ми, както и един от концертите ми на сцената на Античния театър в Пловдив през 2018 г. Това са знакови за мен събития, които са се получили много добре и са останали специални за мен. Предстоят много неща. Имам планове, които обмисляме с екипа как да осъществим догодина. При всички положения ще има голям концерт в София, защото тази година пропускаме града с голямо шоу. Умишлено, разбира се, защото миналата година концертът на стадиона беше много голямо нещо, затова и турнето е само в страната. Но да, догодина ще направим живот и здраве и нещо в София.

- Сигурна съм, че всички в София очакват с голямо нетърпение. Имате много фенове и в чужбина, не мислите ли да зарадвате и тях?

- Последното ми европейско турне беше през 2016 г., когато обиколихме 11 града. Оттогава съм ходил само в Лондон и Виена. Може би ще ударя и нещо в Лондон скоро... Готино е. Усещането в чужбина също е много прекрасно. Хубави концерти се получават. Това е добра идея, да направим догодина нещо и за българите извън България.

- В началото на разговора ни споменахте, че работите по нова музика. Кога да очакваме новото от Графа?

- Съвсем скоро, надявам се. Не мога да кажа конкретна дата. Малко по-различно звучат новите неща, не знам дори как да ги определя (смее се). Нека да е изненада, но определено е много готино и много мелодично, модерно същевременно. Не знам как да го оприлича, но е полъх на вдъхновение. Подготвям различни колаборации в съавторство с яки хора. Интересно е. Очаквайте нова музика.

- Ще ги включите ли в албум?

- Дано да успея (смее се). Ще се опитам, но не обещавам. Но важното е, че работя усилено и ще видим как ще се получат нещата.

- Не мога да не ви попитам – в разгара на лятото сме – успяхте ли да си починете, да отидете на море със семейството?

- Планирали сме нещо кратичко, но това обикновено е комбинирано с участия. Лятото не се получава много с почивката (смее се). Обичаме да ходим на Българското Черноморие, на юг. Бяхме наскоро в Италия на почивка, но пак в рамките на няколко дни, защото имаме концерти, снимаме „Гласът на България“ и ми е малко натоварена програмата. Но през август ще имаме 5-6 дни, в които да се отделим.

- Пожелавам ви да си изкарате хубаво. Със семейството много обичате да пътувате и на далечни дестинации. Коя е следващата?

- Аз много искам да отидем в Латинска Америка. Аржентина ми е мечта от много години, така че се надявам да я осъществим и да заминем в началото на следващата година през януари. Това ни е като задачка за изпълняване. Следваме някакъв наш план.

- Много от вашите колеги пишат и представят книги. Вие замисляли ли сте се за биография?

- Преди 20 г. издадох една книга - „Белезите по гърба ми“. Тя е по-скоро проза. Оттогава не съм се осмелявал да издам нещо на книжен носител. Много предложения получавам за автобиографични книги, но все още не съм решил, че е дошъл моментът. Не съм го усетил. Има много интересни неща, които могат да бъдат описани и разказани в една такава книга. Но си давам още малко време, докато стигна до нея. Мисля си, че има още неща да ми се случват в професионален план, и в личен, разбира се. Оставям го малко отворен този въпрос с книгите.

- А защо решихте със семейството ти да се върнете в центъра на София и да избягате от онова уютно място извън града?

- Ние още си го имаме и ходим. Децата пораснаха, учат в центъра и ние решихме, че не ни се кара толкова много кола. Живеем в уютен квартал в центъра и сме заобиколени от много приятели, познати, така артистично обкръжение. Чувстваме се доста свободни по този начин. Определено това, че не се кара толкова много кола, е голям плюс. Оценявам го сега. Това време, което прекарвах в автомобила, го използвам за други неща. И е много хубаво. Иначе уединението и природата са много хубаво нещо. Смятам, че на някакви периоди човек трябва да сменя мястото си на живеене. Да рестартира, както се казва.

- Със сигурност. С любимото ви момиче обичате да ходите и по концерти на чуждестранни звезди, особено извън България. Каква е следващата ви музикална дестинация?

- Засега нямаме нищо планирано за чужбина. Разбира се, ще отидем на Ед Шийрън на 31 август на Националния стадион. Ще ходим и в Пловдив на Грегъри Портър, защото Мария много го харесва. Мислехме да ходим на Джъстин Тимбърлейк пак, защото сме го гледали преди 10 г. в Прага, но нещо не се организирахме.

- А децата ви споделят ли вашите музикални вкусове и сверявате ли си часовника с тях?

- Децата слушат малко по-различни неща от нас, но това е нормално, те са друго поколение. Определено обаче са коректив и си казват мнението, когато нещо им харесва и когато не им харесва, което е супер. Аз понякога тествам песни пред тях. Определено ми е важно тяхното мнение. Слушаме заедно музика доста, особено в колата, когато пътуваме. Те, общо взето, превземат устройствата и пускат музиката.

- В навечерието на рождения ви ден можем ли да кажем, че Графа е един щастлив човек?

- Да! Определено мога да кажа, че съм щастлив човек. С всичките хора, които са в живота ми – семейството ми, приятелите ми, безкрайно всеотдайната публика, която през всичките тези години прави така, че песните ми да са живи вече няколко десетилетия. Песните ми имат свой собствен живот благодарение на публиката. И това е страхотно.

Наистина много се радвам, че утре вечер ще си направим един хубав рожден ден заедно!

Tова е той:

-Роден е на 21 юли 1978 г. в София

-Син е на музикантите Тони Ампова и Кирил Ампов от „Спешен случай“

-Дебютира на музикалната сцена едва десетгодишен с песента "Мама, татко и аз"

-Първият му албум „Гумени човечета” излиза през 1993 г.

-През 2007 г. създава продуцентска компания „Монте Мюзик”

-Първият български изпълнител с № 1 хит в класацията на MTV - World Chart Express

-Със съпругата му Мария имат две деца – Крис и Никол