0

Н езависимата разследваща група Център за досиета откри две яхти, за които се твърди, че са били използвани от Владимир Путин и неговия антураж - 71-метровата Виктория и придружаващия я 38-метров кораб Орион. 

След като италианските власти конфискуваха 140-метровата суперяхта Шехерезада през пролетта на 2022 г., Виктория е най-големият от луксозните плавателни съдове на Путин в Черно море. В края на октомври корабът се отправи към пристанището Тузла, близо до Истанбул.

ЛИЦЕ НАЗАЕМ: Двойникът на Путин е новият президент на Русия?

Разследващият екип, създаден от опозиционера в изгнание Михаил Ходорковски, последва следите му в корабостроителницата Десан, където корабът изключи своя транспондер на 26 октомври тази година. Необичайна дестинация за гражданска яхта, тъй като турската компания се занимава с ремонт на търговски и военни кораби, включително и на НАТО.

С помощта на дрон разследващите от Досие успяха да уловят отличителните форми на кърмата на Виктория и латинската буква „V“, която се откроява точно над главите на работниците в слабата светлина на хангар.

Първите изображения на Виктория се появиха на фона на снимките, публикувани в социалните мрежи от гимнастичката Наталия Белугина, колежка и приятелка на Алина Кабаева, често смятана от международните медии за "партньорка" на Путин. Екипажът на кораба, пише Досие, включва и персонал, който е работил на други яхти, за които се твърди, че са свързани с Путин.

ДЪЩЕРЯ НА БАЩА СИ: Щерката на Путин се къпе в лукс в палат в австрийските Алпи (СНИМКИ)

Базирана в Сочи, яхтата периодично достига до нос Идокопас, където се намира т. нар. „Дворец на Путин“ на Черно море, стана известно от разследване на Фондацията за борба с корупцията на неговия опонент Алексей Навални, пише “La Repubblica”. 

ЩЕ РИТНЕ ЛИ КАМБАНАТА? Откриха Владимир Путин в безсъзнание!

Източник на Досие, който е работил с Путин в края на 90-те и началото на 2000-те, помогна да се сглоби историята на яхтата Виктория. Строителството на луксозното корито започнало в средата на втория президентски мандат на Путин във военната корабостроителница "Севмаш", известна с производството на атомни подводници. Почти по същото време същата корабостроителница започна строителството на друга яхта от флотилията на Путин –”Грациозност”, обект на друго разследване на Досие. Фирмата клиент е “Julesburg Corp” от Британските Вирджински острови, собственост на човек, близък до Кремъл - Сергей Маслов.

ЧЕРВЕНИЯТ БУТОН: Путин с ядреното куфарче в Пекин (ВИДЕО)

Проблемите, които се появиха по-късно, удължиха времето за строителство и Виктория беше преместена в Италия за завършване. Италианската корабостроителница ISA Yachts така и не започна работа, вероятно поради разногласия с клиента относно плащанията, а през 2015 г. корабът най-накрая беше транспортиран до Турция.

Яхтата е окончателно завършена през юли 2019 г. в корабостроителницата на AES Yachts в същото пристанище, където според авторите на разследването се ремонтира. От 2021 г. към него се присъедини сравнително по-малкият “Орион”, произведен във Виареджо през 2009 година. 

ЗАГОВОР: Москва с операция “Майдан 3” за свалането на Зеленски!

Към днешна дата собственик на кораба се очертава фирмата „Паер”, управител е „Фазар-Инвест”. И двете компании са част от група юридически лица, свързани с предприемача Генадий Тимченко, чието име вече фигурира в няколко разследвания за имоти на руския президент. Според разследването на Досие няма никакви съмнения, че собственик на яхтата “Виктория” е Владимир Путин, тъй като тя притежава отличителни черти за всички резиденции на руския президент на морето и на сушата - две главни спални - една за него и друга за негова партньорка.