0

М атю Пери е роден на 19 август 1969 година в Уилямстаун, Масачузетс, САЩ, в семейството на журналистката Сюзан Пери и актьора Джон Бенет Пери. 

Американско-канадският актьор е известен най-вече с ролята на Чандлър Бинг в американския комедиен телевизионен сериал „Приятели“. 

gettyimages

Въпреки че Матю Пери е роден в Уилямстаун, той е израснал в Отава, Канада.

Баща му е актьорът Джон Бенет Пери, майка е Сузане Пери (тя беше пресаташе на канадския премиер Пиер Трюдо).

Родителите му се развеждат и сключват нови бракове. Доведеният баща на Матю е канадският говорител на NBC Кийт Морисън, а мащехата му е Деби Пери.

Той има четири сестри и един брат. В Отава Матю е завършил гимназия Rockcliff Park и колеж Ashbury.

След гимназията посещава института Glebe Collegiate Institute в Отава.

Пери прави първите си стъпки още в училище, в шоуто „Нашият град“, където играе героя на Джордж Гибс, и се появява като новодошъл в продукцията на „Чудотворецът“.

gettyimages

Пати Дюк присъства на продукцията и похвали убедителното представяне на младия Пери. Участва и в „Звукът на музиката“.

Режисьорът Тим ​​Хилман планираше постановка на „Човекът слон“ и искаше да вкара Пери в ролята на Джон Мерик. Ванеса Смит и Лиза Капс трябваше да играят с него.

След като влезе в „Нощ в живота на Джими Риърдън“ с Ривър Феникс, Пери напусна „Човек слон“ и в крайна сметка се изяви в гимназията.

След като работи в телевизията, той иска да отиде в университета в Южна Калифорния, но когато му се предлага главната роля на Чаз Ръсел в телевизионния сериал "Втори шанс", той преминава към актьорско майсторство.

Първоначално Пери участва заедно с Кийл Мартин и премиерата през 1987 г., но след 13 епизода форматът и заглавието се променят:

Вторият шанс е преименуван на Момчета са момчета, Пери започва да играе главната роля и сюжетът се фокусира върху приключенията на Чаз и неговите приятели.

Въпреки промяната, шоуто продължи само един сезон. Когато приключи, Пери остана в Лос Анджелис и започна да работи по предаването „Нарастваща болка“, в което изобрази приятеля на героинята Карол, която умира в болницата от раните си след автомобилна катастрофа.

ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ

От няколко години се бори с пристрастяването към наркотици и алкохол. Например, през третия сезон на Приятели, Пери се пристрасти към Викодин. Благодарение на Дейвид Швимер той се отърва от зависимостта.

Пери е получил повече номинации за Еми в трите си участия в Западно крило, отколкото през всичките десет сезона на Приятели.

Пери загуби част от средния пръст на дясната си ръка при инцидент с врата.

През 1999 г. според списание People той е класиран на седмо място в списъка на 50-те най-красиви хора на планетата, а през 2003 г. според списание Forbes той е на 25-то място в списъка на най-влиятелните знаменитости на годината.

ЛИЧЕН ЖИВОТ

Пери излиза с актриси като Джулия Робъртс, Ясмин Блайт, Лорън Греъм, Пайпър Перабо, Лизи Каплан и Мег Райън.

gettyimages

Матю Пери има двойно гражданство - американско и канадско.

Фен на хокейния отбор на Отава Сенаторс НХЛ.

Матю завърши 28-дневна програма за пристрастяване към Викодин през 1997 г.