0

С кулптурни маски на Кольо Анастасов, Невена Коканова и Георги Парцалев ще допълнят колекцията на Сатиричен театър „Алеко Константинов“. В началото на октомври в централното фоайе на театъра бяха поставени първите три - на Калоянчев, Стоянка Мутафова и Татяна Лолова.

Актьори

Пред „Телеграф“ директорът на Сатирата Калин Сърменов разкри, че ще има още 6 лика, но към момента не разкрива кои ще бъдат останалите актьори. „Сега сме подписали за 12 маски. продължаваме нататък, но няма да издавам всичко сега. Когато те станат готови, ще мислим за още“. Новите 3 маски са изработвани около 5-6 месеца. „Това не е нещо, което се прави сега и веднага, защото не е важно само да си приличат, а да вкараме и духа на артиста в нея“, казва Сърменов.

Дух

Автор на маските е скулпторът Кунка Димитрова. Директорът на Сатирата разкри още, че най-труден е бил процесът на изработване на скулптурната маска на Калоянчев. „Калата беше най-проблемен, два пъти го правихме. Важно е не само да си приличат, а и да носят духа на артиста. При Таня има нейния светъл дух, надсмешката на Стояна, ъгълчето на тъга в усмивката на Калоянчев. Това са много важни неща, а не е само да си приличат. Искам да ви кажа, че когато не се правят на живо, а по снимки, е още по- трудно да се създаде точният обем и т.н. Кунка е гениална“, добавя Сърменов.

Утре в Сатирата пък има премиера на нов моноспектакъл - „Луцифер“, изигран от Боян Арсов, а след нея е на „Последният страстен любовник“. „Страхотни представления са и двете. „Луцифер“ е впечатляващо от всички гледни точки“, завършва Калин.