0

Д уото Деклан Донелан и Ник Ормерод, прочут в Холивуд и най-вече в театралните среди, поставя своя версия на „Медея“ в Народния театър. Става реч за постановка на класическата гръцка пиеса „Медея“ на Еврипид, която вече 2455 години (премиерата й е през 431 г. пр. н.е.) е основно театрално произведение. А най-известната актриса, играла Медея, е Сара Бернар през 1898 г. в парижкия театър „Ренесанс“.

Орден

Деклан Донелан и Ник Ормерод са режисьор и сценограф и често преплитат идеите си, като казват, че в един момент не знаят кой е режисьорът и кой сценографът. Двамата от прочутия творчески тандем станаха носители на Ордена на Британската империя през 2017 г., връчен лично тогава от кралица Елизабет II. През тази година се появи и техният общ филм „Бел Ами“ по повестта на Ги дьо Мопасан с Робърт Патисън, Ума Търман, Кристин Скот Томас и Кристина Ричи в основните роли.

ИЗНЕНАДА: Малкович тайно у нас! (СНИМКИ)

Преди това пък направиха на филм тяхната версия на „Зимна приказка“ по Шекспир, която поставят с компанията си Cheek by Jowl. Деклан Донелан и Ник Ормерод са автори на над 50 спектакъла, представени на повече от 400 сцени по света и се смятат за най-добрите интерпретатори на световното класическо наследство. Двамата са поставяли емблематични текстове на Шекспир, Расин, Корней, Лесинг, Островски и др., но също са известни и със свои версии на балетите „Ромео и Жулиета“ и „Хамлет“ в Болшой театър.

Подбор

Прочутият тандем бе по-рано в София, за да направи подбор за „Медея“. Двамата са избрали за спектакъла Радина Кърджилова, Велислав Павлов, Валентин Ганев, Асен Данков, Явор Вълканов, Стелиан Радев, Вяра Табакова, Радена Вълканова, Жорета Николова, Стефания Колева, Елена Иванова, Ева Данаилова, Ана Пападопулу. Явно Радина Кърджилова ще е в ролята на трагичната и фатална Медея, убиваща децата си. А най-вероятно Велислав Павлов ще е съпругът й Язон.

ЗАВРЪЩА СЕ В НАРОДНИЯ: Малкович пресъздава битката при Сливница

Джон Малкович – майстор на опасните връзки!

Според съобщение от Народния театър „Иван Вазов“ репетициите ще започнат през май. Специално за българския спектакъл е поръчан нов дословен превод на древногръцката трагедия. Това ще бъде и първата тяхна постановка по тази пиеса.

Наскоро стана известно, че Джон Малкович ще поставя пиеса по Бърнард Шоу в Народния театър, а се смята, че още световноизвестни автори ще имат работа с първата ни трупа.

Ник Ормерод (вляво) и Деклан Донелан на премиерата на Бел Ами на Берлинале през 2017 г.

 Ник Ормерод (вляво) и Деклан Донелан на премиерата на Бел Ами на Берлинале през 2017 г.
Getty Images