0

Д есетки от най-забележителните въобще роли в киното и театъра, но и до ден днешен зрителят свързва Джон Малкович с една единствена – граф Дьо Валмон от „Опасни връзки“.

Макар че самият актьор едва ли би го признал някога, но той си е легенда, чийто бляскав старт е именно с тази екранизация, дело на Стивън Фриърс от 1988 г. А там наистина се събира превъзходна компания – Глен Клоуз, Мишел Пфайфър, Ума Търман, Киану Рийвс.

Но опасните връзки не са само на екрана и снимачната площадка. Малкович започва флирт, първо за ролята, но после прераснал и в живота, с колежката си Мишел Пфайфър. До излизането на филма по кината през 1988 г. Малкович е женен за колежката си Глен Хедли („От мошеник нагоре“, „Дик Трейси“, „От местопрестъплението“).

Варна дари Малкович с най-старото злато

Но тя започва да подозира нещо между мъжа й и Пфайфър. Следва драматично развитие, но поне не си изнасят кирливите ризи пред пресата. След време се оказва, че Мишел наистина е новата на Джон. И двамата започват официална връзка. Малкович се развежда. Но така и не стига до сватба с Мишел Пфайфър. Скоро се появява обаче нова жена в живота му. Пак човек от киното, работи като актриса и режисьор. Родена е във Франция, но е учила в Китай. Родителите й всъщност са от Кавказ, но са емигрирали в Петата република.

Стрелец

И Николета, и мъжът на живота й Джон са зодия Стрелец. Двамата се женят през 1989 г. и до ден днешен са в съюз. Имат две деца. През 1990 г. Николета убеждава Малкович да се преместят да живеят във Франция. А се срещат в Северна Африка по време на снимките на „Чай в пустинята“ през 1989 г. Двамата се влюбват и оттогава са заедно. Имат две деца: Амандин (1990 г.) и Лоуи (1992 г.). Семейството живее известно време във Франция, след което се премества в Кеймбридж, Масачузетс. Николета Пейран е много инициативна и мнозина биографи на Малкович казват, че той не би бил тази голяма величина в изкуството без нейната подкрепа.

Линия

По идея на Николета Джон основава и свой моден бранд - Mrs. Mudd, като пуска няколко модни линии. Uncle Kimono („Чичо кимоно“) и Technobohemian („Технобохем“). Малкович сам е проектирал тоалетите. Оттогава той носи предимно собствени творения по себе си. С такъв дойде и в София да избира актьори за спектакъл по пиесата на Бърнард Шоу „Оръжията и човекът“. „Телеграф“ бе единствената медия, посрещнала на летището звездата.

Малкович се връща през октомври за постановката, а премиерата е през ноември. От Народния театър „Иван Вазов“ съобщиха, че сценограф на спектакъла ще бъде белгийският художник Пиер-Франсоа Лимбош – автор на сценографията на над 30 европейски филма и театрални постановки. Той също взе участие в провеждането на кастинга и се срещна с различни технически и творчески екипи в театъра.

Сливница

„Оръжията и човекът“ е пиеса в три действия от Шоу, поставена за първи път през 1894 г. в театър „Авеню“ в Лондон. „Чрез езика на комедията и похватите на сатирата текстът цели да осмее обществените настроения, възхваляващи войната, показвайки тяхната вътрешна противоречивост и излишна романтизация. Именно заради това си намерение авторът избира за заглавие на пиесата цитат от английския превод на началото на античната епическа поема „Енеида“ на Вергилий“, уточняват от Народния.

ИЗНЕНАДА: Малкович тайно у нас! (СНИМКИ)

Режисьорът Джон Малкович поставя известната пиеса на Шоу за втори път в кариерата си. През 1985 г. той режисира „Оръжията и човекът“ в театър Circle in the Square в Ню Йорк. В постановката участват актьорите Кевин Клайн (по-късно заменен от самия Малкович), Глен Хедли (първата съпруга на Джон) и легендарният Раул Хулия, а представлението се радва на голям зрителски интерес и е изиграно над 100 пъти.

Първоначално персонажите в пиесата нямат лични имена, но в стремежа си към реалистично звучене Бърнард Шоу достига до идеята да постави описаните взаимоотношения и събития в контекста на наскоро приключилата по това време на Балканите Сръбско-българска война. Така в място на действието се превръща домът на офицер Петков в малко градче край Драгоман в България след края на битката при Сливница през 1885 г. Та, ако перифразираме пословицата, то театралните пилета се броят наесен, когато ще видим какво е направил Джон Малкович като режисьор.

Що се отнася до актьора Малкович, то критиката твърди, че е един от най-кадърните да пресъздават злодеи. Има приятен мек тембър, който много спомага за контраста с ролите на садисти и други заплашителни личности. А това няма как да не окаже силно въздействие върху публиката. Неслучайно една от култовите му роли е в „Сърцето на мрака“ по Джоузеф Конрад, където Джон е в ролята на Курц. Същата роля, но прехвърлена във Виетнам, игра и Марлон Брандо в „Апокалипсис сега“. А критиката дълго (и напълно излишно) спори кой от двамата е направил по-култова роля.

Впечатлен

При предишното си гостуване у нас Джон Малкович сподели специално пред „Телеграф“, че обожава да се разхожда из софийските улици. Когато снимаше у нас филм с Бандерас, той нямаше много време да обиколи родината ни. Оказа се, че и сега е така. „Съжалявам, че няма да имам време да изляза извън София, защото много харесвам България. Обичам да се разхождам по улиците ви. Впечатлен съм от църквите и музеите в столицата ви. Чувствам се добре тук“, каза пред медията ни Малкович.

ЗАВРЪЩА СЕ В НАРОДНИЯ: Малкович пресъздава битката при Сливница

За българските си колеги той заяви: "От своя личен опит и от работата, която съм имал с български актьори - и в театъра, и в киното, те са невероятни, страхотни, изключително добре подготвени. Не знам дали има нещо повече, което ние можем да дадем от това, което те биха могли да дадат". Малкович не крие, че голямата му любов е театърът, но обича и киното. "Израснах в театъра, а за киното придобих умения, но обичам и двете" , категоричен е актьорът.