0

Р ъководителят на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин заплаши, че ще избие всички украински военнопленници и прогнозира, че украинското контранастъпление ще започне веднага, след като руските сили превземат Бахмут, предаде ДПА.

"Просто ще унищожаваме всичко на бойното поле", заяви вчера Пригожин във видеообръщение, което беше публикувано в "Телеграм" канала на пресцентъра му.

Той мотивира заплахата си с прехванато радиосъобщение, в което се чува как украински военни обсъждат разстрелването на ранен наемник от "Вагнер". 

Пригожин посочи, че правото на хуманно отношение започва с вземането на човек в плен, след което военните трябва да осигурят медицинско лечение на врага си и са длъжни да не го осакатяват.

"Няма да нарушаваме правилата за хуманно отношение. Просто ще унищожаваме всички на бойното поле и няма да вземаме повече пленници", подчерта Пригожин.

Наемническата компания "Вагнер" в момента действа предимно в разрушения град Бахмут, където се водят най-кръвопролитните боеве от началото на войната в Украйна. Групировката е обвинявана, че използва наемниците си като пушечно месо, отбелязва ДПА. Много от тях са осъдени лица, набрани от Пригожин от руските затвори с обещание за помилване.

Според Пригожин украинският президент Володимир Зеленски ще премине в контранастъпление веднага, след като руските сили превземат Бахмут, допълва ТАСС.

"Веднага щом приключим в превземането на Бахмут, само да изгоним последния войник оттам или да го унищожим на територията на Бахмут, още същия ден ще започне украинското контранастъпление. Казвам "в този ден" образно, може това да се случи след няколко дни или след седмица. Но ще бъде много скоро, тъй като украинците струпват огромно количество войски", заяви ръководителят на "Вагнер", каза той, цитиран от пресцентъра си в "Телеграм".

"След като Бахмут бъде превзет, Зеленски ще се нуждае от най-голямата победа. И поради това той ще започне самото контранастъпление. Защо то не е започнало досега? Първо заради дъждовете - полетата поглъщат абсолютно всичко и могат да се използват само пътищата. Вторият фактор е 9 май", обясни Пригожин. 

"Нашата задача е да сломим украинската армия, да не ѝ даваме възможност да се събере за контранастъпление. Правим това повече от успешно. Украинските войскови групировки, които сега се намират в Бахмут и биват атакувани от нас, фактически заемат площ от един на два километра", каза още шефът на "Вагнер".