0

З абраняват енергийните напитки на прах. Случаят нашумя след като те бяха рекламирани в социалните мрежи от известна попфолк певица.

Според Националния център по обществено здраве и анализи и Експертния съвет по специалността УНГ болести, тези продукти и нестандартният им начин на употреба, а именно чрез вдишване, представляват риск. Посочва се, че не са ясни методите на дозиране, както и количеството вещества в „една доза“, а системната употреба може да доведе до изтъняване на носната лигавица, перфорация на носната преграда и дори блокаж на дихателните пътища.

ПО СЛЕДИТЕ НА ЕНЕРГИЙНИЯ ПРАХ: РЗИ иззе 106 опаковки от девет области в страната!

Министърът на здравеопазването Галя Кондева проведе извънредна среща с председателя на Комисията за защита на потребителите Мария Филипова. По време на нея бяха разгледани получените във ведомството експертни становища, касаещи употребата на т.нар. енергиен прах, както и анализът на количествения и качествен състав на тези продукти, предназначението и начина им на употреба.

НЯМА ПРОШКА: Стара Загора забрани прахчетата на Диона!

В резултат на заключенията Министерството сезира КЗП с препоръка за пълна забрана на продажбата и разпространението на тези продукти.

От своя страна Комисията излезе с незабавно решение, с което енергийният прах, предлаган като „алтернатива на енергийна напитка“ и „енергичен сниф“, се определя като забранен, а пускането му на пазара се ограничава. Продуктите, които вече се предлагат в търговски обекти пък, следва да бъдат изтеглени.

Още една певица рекламира "енергиен прах"!

Препоръчва се на всички, които са ги закупили, да преустановят незабавно тяхната употреба. Председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Мария Филипова издаде заповеди за незабавно и ефективно изтегляне от пазара на „Wildkraut Energy Sniff“ и „Sniff Bull Energy Dust“- продукти, които представляват алтернатива на енергийна напитка и се приемат назално, чрез вдишване през носа. Продуктите са идентифицирани като сериозна заплаха за здравето и безопасността на потребителите.

СЛЕД СКАНДАЛА С ПРАХЧЕТАТА: Отсвириха Диона от наградите за инфлуенсъри!

Ще бъдат изпратени и нотификации до Европейската система за бързо предупреждение SAFETY GATE. Министър Кондева разпореди проверки на Регионалните здравни инспекции. За периода 28 август – 3 септември на територията на страната са проверени над 380 обекта, като временно е преустановена реализацията на 180 опаковки.

Междувременно самата Диона се рестартира в социалните мрежи и излезе с коментар, след като обяви, че се паузира в Инстаграм вследствие на скандала. "Има много хора, които ме подкрепят, разбират, харесват, и на които им липсвам в публичното пространство! Благодаря ви за всяко съобщение, всяка мила дума и за подкрепата! Очаквайте нови проекти от мен съвсем скоро", обяви певицата, която е решила отново да се развилнее, както само тя може.