0

П ризнат за един от водещите тенори на нашето време, мексиканският оперен ас Роландо Вийязон пристига у нас преди Коледа, за да се включи в Новогодишния музикален фестивал на 22 декември.

Роденият в Мексико Вийязон ще радва гостите в зала 1 на НДК заедно със Софийската филхармония. Концертът ще бъде дирижиран от маестро Найден Тодоров и ще бъде разделен в две части – арии и произведения с коледна тематика.

Билети

Билетите за бляскавата гала вече са пуснати в продажба на цени между 70 и 140 лв. Роландо Вийязон отдавна е спечелил любовта на публиката и критиката, която го обсипва със суперлативи за неговия глас. Наричан "най-очарователния от днешните оперни певци" (The Times) и с "чудесен мъжки глас…величествен, елегантен и силен" (Süddeutsche Zeitung), Роландо Вийазон е признат за един от водещите тенори на нашето време. Той поддържа и успешна кариера като режисьор, писател и телевизионен водещ паралелно с блестящите си сценични превъплъщения.

Доминго

Роден в Мексико Сити, той започва обучението си по музика в Националната консерватория на родната си страна, преди да се присъедини към младежки програми в оперните театри в Питсбърг и в Операта на Сан Франциско. Той бързо прави име на международната музикална сцена, след като печели няколко награди в конкурса Operalia на Пласидо Доминго през 1999 г. (включително наградата „Сарсуела“ и наградата на публиката). През същата година прави европейски дебют като Де Грийо в "Манон" на Масне в Генуа, като Алфредо в "Травиата" в Парижката опера и като Макдуф в "Макбет" на Верди в Берлинската Щатсопер.

През 2011 г. Роландо Вийязон дебютира като режисьор в Лион и оттогава режисира постановки в най-големите европейски оперни театри. През 2007 г. тенорът става изключителен артист на Deutsche Grammophon. Той е продал над 2 милиона албума по целия свят и е записал над 20 CD и DVD, които са отличени с множество награди. Вийязон е и Кавалер на Ордена на изкуствата и литературата, една от най-високите награди в областта на изкуството и литературата във Франция – страната, в която живее.