0

Г олемият писател Стефан Цанев е поканил топпреводача Хюсеин Мевсим в България през април, обяви пред „Телеграф“ самият той.

Поводът е премиерата на най-новата театрална постановка по негова пиеса - „Мистерия с кон“ в Сатиричния театър.

Мистерия

„Хюсеин Мевсим е роден в бедно семейство в родопска махала, но сега е професор в Анкарския университет. Той прави много за българската литература, като превежда Станислав Стратиев, Христо Бойчев и много други наши автори. Така преди десетина години ме потърси, за да преведе някои мои пиеси на турски. „Мистерия с кон“ започна да се играе още през 2011 г. в Анкара, а от 2021 г. в Измир. Сега за пръв път ще бъде поставена и на българска сцена в Сатиричния театър“, разказа пред „Телеграф“ Стефан Цанев. Творческото сътрудничество между двамата е повече от успешно, тъй като в момента се оказва, че нашият писател се играе повече в южната ни съседка, отколкото в България. „В 10 театъра ме играят в Турция в момента - „Последната нощ на Сократ“, „Другата смърт на Жана Д'Арк“ и „Всички луди ме обичат“, която от 11 г. не слиза от афиша в Истанбул“, доволен е Цанев.

Кръчмар

„Честита първа репетиция и на добър час на "Мистерия с кон" - най-новото заглавие в репертоара на Сатиричен театър "Алеко Константинов"! Автор на пиесата е Стефан Цанев, който беше и наш специален гост днес! Постановъчният екип е в състав: режисьор - Анастасия Събева, сценография - Елена Нацариду, музика - Асен Аврамов.  С участието на актьорите Александър Григоров, Георги Спасов, Елена Атанасова, Кирил Ефремов, Светлозар Начев и Теодор Елмазов. Драматург на спектакъла е Михаил Тазев, помощник-режисьори са Ива Станчева и Яна Каменова. Успех, колеги!!! Очакваме с нетърпение премиерните дати на спектакъла - 11 и 12 април 2024 г.“, пишат от Сатирата. „Преди 4-5 предложих пиесата на Сатирата, а преди година ми се обади режисьорката Анастасия Събева да я постави. Присъствах на първата репетиция, познавам двама от актьорите - единият ще играе Полковника, другият - Кръчмаря. Повечето са млади хора, симпатични, непознати за мен, но беше любопитно на репетицията. Пак ще дойда до София, като понапреднат“, добави още Стефан Цанев.