П роблемът с наднорменото тегло винаги е стоял на дневен ред и пред нежния, и пред силния пол.
На какви ли не диети и режими се подлагат мераклиите за перфектно тяло, някои то които са направо опасни за здравето.
Напоследък обаче мощно набира популярност диетата на прочутия художник от 15-и век Леонардо да Винчи.
Леонардо да Винчи
Италианският енциклопедист от епохата на Зрелия ренесанс е разностранен творец. Въпреки че знаем най-много за необикновените артистични способности на Да Винчи и шедьоври като „Мона Лиза“ и „Тайната вечеря“, този човек е бил учен, инженер, математик, музикант, скулптор, астроном, архитект, зоолог, анатом. А сега се оказа и диетолог.
Мона Лиза
Леонардо обръща изключително внимание на здравето, тялото и храненето. Неговият подход към храната се ръководи от философия за простота, умереност и естественост.
Основни принципи на диетата на Да Винчи:
Умереност и дисциплина
Да Винчи вярваше, че човек трябва да яде, само когато е гладен, но никога до пълно засищане. Той вярваше, че преяждането натоварва тялото и ума, докато умереното хранене подобрява производителността и умствената яснота.
Предимно растителна диета
Историческите източници показват, че той като цяло избягва месото по етични и здравословни причини. Диетата му се основаваше на зеленчуци, плодове, бобови растения и ядки. Той особено обичаше прости ястия, като варен спанак с яйце, супа от кестени и лук с моцарела.
Богата на фибри и вода
За да поддържа добро храносмилане и здраве на червата, той предпочита храни, богати на фибри, като пълнозърнести храни, ядки и бобови растения. Той също така смята, че приемът на вода е от решаващо значение за здравето, така че той избира храни, богати на вода - плодове и зеленчуци.
Лесно приготвяне на храната
Той вярваше, че храната трябва да бъде възможно най-естествена и възможно най-малко преработена. Той също така практикува да яде по-бавно, като се фокусира върху миризмата, вкуса и текстурата на храната, като по този начин повишава удоволствието от храненето.
Правилна консумация на вино
Да Винчи смята, че виното не трябва да се пие в чист вид, а разредено с вода и никога между храненията или на празен стомах.
Правилна поза след хранене
Той съветва да не лягате веднага след хранене, а да останете известно време в изправено положение, тъй като това подобрява храносмилането.
Да Винчи и кулинарни иновации
Освен визионер в изкуството и науката, Леонардо имаше и новаторски идеи в кухнята. Той проектира кухненски инструменти като преса за чесън и автоматичен шиш. Той също така въвежда промени в навиците за сервиране на храна от онова време, като използването на салфетки и вилици с три зъба.
Модерността на неговите принципи
Въпреки че е живял през 15-и век, много от неговите диетични принципи са в съответствие с днешните препоръки за хранене – умереност, висок прием на фибри, хидратация и избягване на преработени храни. Неговият холистичен подход към здравето и връзката ум-тяло го прави предшественик на съвременните уелнес движения.
Това ръководство не е просто диетичен план, а начин на мислене за храната и нейното въздействие върху нашето тяло и ум.
Както се казва - нищо ново под слънцето, а модерното е добре забравеното старо...
*Източник: Zena