0

М адона с рождено име Мадона Луиз Чиконе на 16-ти август навършва 64 години.

Американската певица е родена в Бей Сити и е третото от общо осем деца в семейството на Силвио П. Чиконе – Тони, син на италиански емигранти, и Мадона Луиз Фортин, която е с френско-канадски корени.

По-късно Мадона се се отъждествява като „италиано-американка“. Тя израства в католическа атмосфера.

Майка ѝ умира, когато малката Мадона е на 5 годинки. Певицата често споменава за влиянието, което оказва смъртта на майка ѝ върху кариерата ѝ и върху нея самата.

След смъртта на съпругата си Чиконе наема детегледачка, за която по-късно се жени. От нея той има две деца.

Бащата държи всичките му деца да ходят на уроци по музика. След като прекарва няколко месеца в изучаване на пиано, Мадона успява да убеди баща си да замени тези уроци с курсове по балет.

Мадона учи в гимназията Рочестър Адамс, където е пълна отличничка и членува в мажоретния състав. След като завършва, тя постъпва в Мичиганския университет, където получава стипендия заради постиженията си в танците.

Под въздействието на своя учител по танци, Мадона изоставя следването и само след един семестър се премества в Ню Йорк, за да търси успех като танцьорка. Учи модерни танци при легендата Марта Греъм.

След като през 1979 г. участва като танцьорка в световното турне на френската диско звезда Патрик Ернандес, Мадона решава да изостави танците и се насочва към правенето на музика.

Сформира няколко групи, сред които „Брекфъст Клъб“ и „Еми“. Пише сама няколко песни, чрез които става известна в няколко местни нюйоркски клуба.

През 1982 г. певицата подписва договор със Сайър Рекърдс (Sire Records). Първото демо, което записва, е песента „Ain't No Big Deal“ – написана от нейния сътрудник Стивън Брей, но продуцирането на проекта бива отложено.

Първият хит на Мадона е „Everybody“, продуциран от Марк Каминс. Песента стига до номер 3 в класацията на Билборд за танцувални песни. „Everybody“ бива въртяна по много радиа, насочени главно към почитателите на ритъм енд блус музиката. Това води до всеобщото убеждение, че Мадона е тъмнокожа. Снимка на Мадона не се появява на обложката на сингъла, тъй като звукозаписната компания не иска да загуби тъмнокожата публика, която по това време се явявала главна.

1983 г. бележи издаването на първия едноименен албум на младата изпълнителка – „Madonna“.

wikimedia

Първият сингъл към него е и първият ѝ сингъл в топ 20 в няколко страни. Други песни, които стават популярни от този албум, са „Borderline“ и „Lucky Star“. „Madonna“ е продуциран от Реджи Лукас.

Въпреки че продажбите на записа първоначално се окачествяват като „скромни“, благодарение на въртенето на песните ѝ от единствения по това време музикален канал MTV, „Madonna“ достига до № 8 в класацията на Билборд за албуми и става 5 пъти платинен.

MTV настойчиво изгражда образа на Мадона като „игрива и секси комбинация от пънк и поп“. Изрусената ѝ коса, с личащите се кестеняви корени, секси дантелените ръкавици, виждащото се бельо и коланът с надпис „Boy Toy“ стават запазена марка за поп културата по това време.

urbansybaris.com

Албумът й „Like a Virgin“ излиза през 1984 г. и шест седмици след издаването му, оглавява американската класация. От албума са издадени общо четири сингъла.

Изпълнението на Мадона за първите годишни видео-музикални награди на MTV през същата година се счита за началото на скандалните моменти в кариерата на 26-годишната тогава певица. Мадона излиза на сцената, за да изпее „Like a Virgin“, облечена с бюстие-сватбена рокля и колана с надписа Boy Toy. Пеейки, Мадона се въргаля на сцената, излагайки на показ дантелени чорапи и жартиери. Подобно държание на сцена през 1980-те се счита за скандално. Кариерата на Мадона разцъфтява.

Мадона участва във филма „Vision Quest“ през 1985 г. като клубна певица.

Там тя изпълнява песента „Crazy for You“, станала вторият ѝ №1 хит и донесъл ѝ поредната номинация за Грами.

По-късно през тази година участва в успешния филм „Desperately Seeking Susan“.

wikipedia

Първото турне на певицата – „The Virgin Tour“ – се състои през същата 1985-та година. Билетите за всеки концерт са разпродадени, като тези за първия от поредицата се състоял в Ню Йорк, за него билетите са изкупени за 35 минути.

По това време се публикуват черно-бели снимки на Мадона в Пентхаус и в Плейбой. Снимките са правени в края на 1970-те.

1985 г. е отправна точка в кариерата и личния живот на Мадона. Албумът издаден през тази година е повече от успешен, а певицата се жени за Шон Пен на рождения си ден на открита церемония в Малибу, Калифорния.

През 1986 г. Мадона издава третия си албум – „True Blue“, който е описан от списанието „Rolling Stone“ като „албум за работническата класа“, докато други критици считат, че напомня за 50-те години на миналия век.

Една от песните – „Papa Don't Preach“ предизвиква дебати, защото в нея се пее за бременно момиче, изповядващо се на баща си. Мадона „играе“ различни роли в клиповете си към „True Blue“.

През същата година Мадона и съпругът ѝ играят заедно във филма „Shanghai Surprise“, който бива остро критикуван от критиците. Съпрузите изграждат лоша репутация, най-вече заради изблиците на ярост на Пен към папараците, които започват да наричат двойката „Отровните Пен“.

Мадона участва във филма „Who's That Girl?“ през 1987 г. В САЩ той е пълен провал, но в останалата част на света е добре приет. Въпреки неуспеха на филма, от саундтрака към него са издадени три сингъла – „Who's That Girl?“, „Causing a Commotion“ и „The Look of Love“.

Певицата предприема световното си турне „Who's That Girl World Tour“, което предизвиква първия й сблъсък с Ватикана – папата подтиква феновете ѝ да не посещават нейни изяви в Италия. Почитателите ѝ обаче не обръщат внимание и турнето минава по план.

През 1989 се развежда с Шон Пен, заради тормоз.

cosmopolitan

На 31-годишна възраст Мадона издава албума „Like a Prayer“, от който са издадени 5 сингъла – „Like a Prayer“, „Express Yourself“, „Cherish“, „Oh Father“ и „Keep It Together“. Сингълът Like A Prayer става един от най-големите ѝ хитове и достига до номер 1 в САЩ, Великобритания и цяла Европа. Express Yourself – също жъне подобен успех и се превръща в една от най-разпознаваемите ѝ и култови песни, достигайки до №2 в САЩ. Клипът към Express Yourself е най-скъпият правен дотогава.

Клипът към „Like a Prayer“ съдържа много католически символи, поради което е денонсиран от Ватикана заради „богохулната“ смесица от еротика, католически символизъм и намекната история за расизъм. В клипа Мадона танцува пред горящи кръстове, целува черен светец в църква и получава стигмата.

Мадона сключва договор с Пепси, като песента „Like a Prayer“ е включена към рекламен клип. Когато от компанията виждат клипа към песента, прекратяват излъчването на рекламата, развалят договора и спират всякакви възможности за бъдещо сътрудничество. Въпреки че заснемането на общо 3 рекламни клипа не се състои, Мадона запазва 5 млн. долара, без да се налага да изпълнява своята част от договора.

Изпълнителката получава най-възторжените отзиви от критиците именно за „Like A Prayer“. Албумът дори е наречен от списание Ролинг Стоун „поп музика, която стои най-близо до изкуството“. Толкова добри отзиви Мадона получава 9 години по-късно за Ray Of Light.

През 1990 Мадона играе ролята на Бретлес Махони във филма „Дик Трейси“. Критиците одобряват филма и отбелязват тенденцията ѝ да играе роли близки на самата актриса.

В края на 90-те певицата издава първия си албум с най-добрите си хитове – „The Immaculate Collection“. Посветен е на Папата – нейното „божествено вдъхновение“. Сборният албум включва 15 стари и 2 нови песни.

Въпреки успеха на „Justify My Love“ по радиата, разтърсващите клип със сексуални сцени и текст на песента са прекалено неприемливи за медии като MTV и той не е допуснат до ефир. Вследствие на това звукозаписната компания на Мадона решава да издаде първия по рода си „видео сингъл“ съдържащ клипа. От него са продадени над 400 000 копия, а от сингъла – над милион.

През 1991 г. певицата участва в документалния филм „В легло с Мадона“, проследяващ турнето ѝ „The Blond Ambition Tour“. Заглавието на филма е сменено с „Truth Or Dare“ за изданието му в САЩ. В него личността и личният ѝ живот са проследени и в най-интимни детайли – звездата се оказва изключително амбициозна, изискваща, пряма, секси и високо интелигентна. Показана е и по-нежната ѝ страна – изправя се лице в лице с роднини и посещава гроба на майка си. Приходите от документалния филм са над 20 млн. долара, а в САЩ – над 15 млн.

Еротичната книга „Sex“, издадена 1992 г., включва голи фотоси на Мадона заедно с други поп изпълнители или известни личности.

Разбунената публика е шокирана и от последвалия албум „Erotica“. Издаден, когато Мадона е на 34 години. Заради скандалността му, клипът към едноименната песен е показан само три пъти по MTV.

Филмът „Body of Evidence“ се счита за проява на софткор порно – героинята на Мадона убива съпруга си чрез секс. С подобно съдържание е и друг филм с нейно участие – „Dangerous Game“. Мадона споделя, че след като хората видят тези филми, ще се фокусират върху работата ѝ.

На 36-годишна възраст Мадона издава албума „Bedtime Stories“, включващ хитовете „Secret“, „Take a Bow“, „Bedtime Story“ и Human Nature. Песента „Take a Bow“ счупва рекорд на Мадона, като се задържа на първо място в класацията на Билборд за седем седмици. Албумът е номиниран за Грами същата година, а певицата изпълнява „Take a Bow“ на церемонията по връчването на Американските музикални награди.

През 1995 г. Мадона пише писмо до режисьора Алън Паркър, който е избран да режисира мюзикъла „Евита“. В писмото си тя го убеждава, че е родена за ролята на Ева Перон. Паркър я избира и очевидно не греши, тъй като Мадона две години по-късно печели Златен глобус за най-добра актриса.

Мадона забременява от любовника си Карлос Леон, който е треньор по фитнес и актьор. На 14 октомври 1996 г. тя ражда първото си дете Лурдес Мария Чиконе Леон или накратко – Лола.

На 40 години Мадона издава албума „Ray of Light“, който печели 3 награди Грами. От него са продадени над 17 млн. копия.

На 42, певицата издава албума „Music“, който става най-успешният ѝ от 2000 г. насам. Чрез него певицата изоставя религиозните и сексуални теми и набляга на купонджийския дух, като смесва денс, поп и хаус музика.

На 11 август 2000 г. Мадона ражда второто си дете – синът ѝ Роко, чийто баща е Гай Ричи.

Първото ѝ турне след 1993 г. е през 2001 г., – „Drowned World Tour“, билетите за който са напълно разпродадени.

Албумът й „American Life“, издаден през 2003 г. получава вероятно най-лошите отзиви в кариерата ѝ. Наречен е „студен“ и „бездушен“, албумът е сериозна критика към американския начин на живот, включително склонността на американците да обожествяват звездите си. Много критици я наричат двулична, защото оплюва култа към звездите, на който дължи славата си.

През 2004 г. Мадона предприема турнето „Re-Invention Tour“, което включва 56 различни дати. Според Билборд това е най-печелившето турне за годината с приходи от над 125 млн. долара.

На 47-годишна възраст Мадона издава албумът „Confessions on a Dance Floor“. Първият сингъл към него – „Hung Up“ застава на първа позиция в над 25 страни. Една от тях е и България, макар че песента е само радио сингъл. Продадени са над 9 милиона копия от него по света. Вторият сингъл „Sorry“ става номер 1 в редица страни, сред които Великобритания и България. „Sorry“ измества „Hung Up“ от върха на световната класация в началото на 2006-та.

Световно турне „Sticky & Sweet Tour“ става най-успешното в музикалната история на солов артист с 280 милиона долара приходи за 2008 г. На 30 януари 2009 г. е обявено удължаване на турнето с първа дата на 4 юли 2009 г. в Лондон и последна на 2 септември в Израел. Общите приходи за двете години са 408 милиона долара.

На 29 август 2009 г. Мадона пее за първи път в България на националния стадион „Васил Левски“ в София. Концертът постига огромен търговски успех, най-мащабното публично изпълнение в България с около 60-хилядна публика.

На 25 август 2009 Светия синод на Българската православна църква призовава българите да бойкотират концерта на изпълнителката, тъй като 29 август е религиозен празник, на който миряните следва да постят. Освен това според църквата, Мадона развращава младото поколение. На 6 септември пловдивският митрополит Николай по време на своята литургия по случай Съединението на България обявява, че трагедията в Охрид, при която загиват 15 българи, е може би Божие наказание заради концерта на Мадона, задавайки въпроса: „Дали нашето неразумие, което води до грехове, не е първопричината за Божия гняв?“. Тази литургия предизвиква скандал, редица дискусии и критики към Българската православна цъкрква и държанието ѝ по редица въпроси, определяно от доста хора като неадекватно.

През 2010 г. Мадона и дъщеря ѝ Лурдес представят модната си линия Material Girl. През същата година (ноември 2010) Мадона открива и първия фитнес център от веригата си Hard Candy Fitness в Мексико Сити.

Тринадесетият студиен албум на Мадона, Rebel Heart, излезе през март 2015 г., три месеца след като тринадесетте му демонстрации изтекоха в интернет. Той стана първият албум на Мадона, който изпусна топ позицията на "Billboard 200" след "Ray of Light", но достигна номер едно на други големи музикални пазари, включително Австралия, Канада, Германия и Италия.

От септември 2015 г. до март 2016 г. Мадона се впусна в турнето на "Rebel Heart", за да промотира албума. По това време започва да води дело срещу Гай Ричи за попечителството над сина им Роко. След множество обсъждания, певицата оттегли молбата си за попечителство и реши да разреши въпроса частно.

През февруари 2017 г. Мадона осинови 4-годишни сестри близначки от Малави на име Естер и Стела, и през лятото на същата година се мести в Лисабон, Португалия.

През юли тя отвори Института за детска хирургия и интензивно лечение „Мърси Джеймс“ в Малави, детска болница, построена със средства от благотворителната ѝ организация.

През януари 2018 г. Мадона разкри, че е започнала работа по своя 14-и студиен албум. Април 2019 г. тя разкри, че името му ще бъде „Madame X“.