0

Ц еремонията за връчването на наградите "Оскар" през 2023 г. ще бъде на 12 март в Лос Анджелис, предаде Асошиейтед прес, като цитира съобщение на Американската академия за кинематографично изкуство и наука.

Датата за раздаването на най-престижните киноотличия е изтеглена малко по-напред в сравнение с 2022 г., когато церемонията се състоя на 27 март. Провеждането на тазгодишното шоу в края на март беше и заради Олимпийските игри през февруари.

Церемонията се запомни със скандалния шамар, който актьорът Уил Смит удари на сцената на комика Крис Рок заради отправена обида към съпругата му. По-късно той се извини за поведението си, но се оттегли от академията и получи 10-годишна забрана да присъства на организирани от нея събития. 

Едновременно с това наградите “Оскар” се връщат към нормалността по отношение на критериите за допустимост на кандидатите.

Академията за кинематографично изкуство и наука обяви, че кандидатите за “Оскар” отново трябва да показват филмите си в киносалоните. 

Продукциите, които се класират за надпреварата, могат да се представят премиерно в киносалоните и на стрийминг платформа.

Показването в кината трябва да бъде в минимум седем последователни прожекции в рамките на седмица, поне веднъж дневно в една от шестте одобрени зони в САЩ.

Това са – Лос Анджелис, Ню Йорк, Чикаго, Маями, Атланта и Сан Франциско.

Правилата и промените за 95-ите награди на академията през 2023 г. бяха одобрени от борда на организацията на последното му заседание.

На него членовете решиха, че критериите за допустимост ще се върнат в рамките на стандартна календарна година. Друго решение е, че всеки от филмите може да предлага не повече от три песни за категорията най-добра оригинална песен.

Има промени и в регламента за рекламните кампании на кандидатите за призовете. Едно от тях забранява раздаването на промоционални материали и на каквито и да било ценни предмети на членовете на академията по време на прожекциите и по всяко друго време след номинациите, докато гласуването не приключи. Прожекциите не бива да включват приеми, развлекателни дейности, безплатни храни и напитки.

Членовете на академията трябва да вземат решения за наградите въз основа “единствено на артистичните и технически качества на филмите и постиженията”. Сред последиците при нарушение на тези правила са дисквалифициране и евентуално замразяване или прекратяване на членството в академията.