0

О тиде си филмовият и телевизионен оператор проф. Венец Димитров (1937-2022), съобщиха от НАТФИЗ.

Отиде си филмовият и телевизионен оператор проф. Венец Димитров (1937-2022), съобщиха от НАТФИЗ.

Венец Димитров е професор-доайен и дългогодишен преподавател по филмово и телевизионно операторство в НАТФИЗ. Бил е декан на факултет "Екранни изкуства" (1990-1993), заместник-ректор на Академията (1994-2000), член на специализирания научен съвет по киноизкуство и т.н.
Автор е на десетки статии и анализи по въпросите на филмовото образование и творчество в българския и чуждестранен печат и в специализирани издания, както и на книгата "Проблеми на операторското творчество". Дарител е на ценен филмов архив за Академичната библиотека и архив на НАТФИЗ.


Проф. Венец Димитров е завършил Академията за изящни изкуства в Прага със специалност филмово и телевизионно операторство (1968). Поканен от режисьора Ярослав Гилар, заснема своя първи игрален филм "Последното нещо" в бивша Чехословакия. Работи във филмовата студия "Барандов", Прага. Продължава кариерата си като главен оператор на телевизия "Кошице", по-късно в София е оператор-постановчик в студията за игрални филми "Бояна" и в студия "Екран".
Първият филм на Венец Димитров като оператор в България е "Игрек 17" на режисьора Вили Цанков през 1972 г. Следват "Преброяване на дивите зайци", "Сватбите на Йоан Асен", "Циклопът", "Селцето", "Пътят към София", "Борис Първи". Главен оператор е на 23 игрални и над 40 късометражни филма.
Носител е на редица национални и международни награди, държавни отличия, звания и ордени.