0

- Деси, поздравления! Първият ви самостоятелен проект „Смелост“ е изключително чувствен и завладяващ. Каква е неговата история?

- Много благодаря. Повече от щастлива съм да чуя такива думи, особено за начало!

Преди няколко месеца, може би вдъхновена от решението си да се осмеля да се явя в „Гласът на България“ като самостоятелен артист, идеята за „Смелост“ буквално се изля за един час. Аз и моят брат – Николай Христов, който е виолончелист в Кралската академия в Брюксел, написахме музиката. Текстът е мое дело.

- “Смелост трябва, пътят е трънлив...” - с тези думи започва песента. Колко смелост се изисква, за да напуснеш зоната си на комфорт и да поемеш друг път?

- Не мога да определя колко смелост се изисква, но със сигурност страхът от неизвестното винаги съществува. Всяко едно ново начало е трудно, независимо с каквото и да е свързано то. Нова работа, нова връзка, нов дом. Това са рискове, които всички познаваме и сме се страхували, че не знаем какво да очакваме от „новото“. Изисква се смелост, за да се борим със страховете си. А по повод на зоната на комфорт много пъти съм чувала фразата, че ако останеш прекалено дълго в нея – спираш да се развиваш.

- Какъв е пътят, който вие сте избрала и откъде дойде вдъхновението?

- Моят път и вдъхновение винаги е била музиката. Родителите ми са видели потенциал и талант в мен и още на пет години ме записаха във вокална група „Бон-Бон“. Там беше моето начало. А продължението – НМУ „Л. Пипков“, НМА „П. Владигеров“ … Общо взето – музикален живот. Много съм щастлива и благодарна, че семейството ми е избрало тази посока за мен и бяха изключително отдадени на това аз да се развивам постоянно. Мамо, тате – Обичам ви! (усмивка).

- В песента има едно магично присъствие на щрайхов оркестър. Кой стои зад това дело?

- По този проект работих с изключителни професионалисти в лицето на Борислав Бояджиев – Борче, който е музикален продуцент на песента, а неговият брат Румен Бояджиев – син, направи една изключителна оркестрация. За първи път присъствам на запис на оркестър и през цялото време бях настръхнала и с насълзени очи. Както казах, аз имам отношение към класическата музика и съм безкрайно щастлива, че мога да работя с тези музиканти – Drop Down Community, които изпълниха оркестрацията, и моя брат – Николай, който изсвири соловата партия на виолончело.

- Видеото е изключително нежно, кореспондира с текста на парчето и емоцията, която то носи. Кой стои зад идеята?

- Идеята създадохме заедно с Томислав Михайлов – Чочо, който е режисьор на видеото. За мен беше важно наистина да се предаде емоцията ми по възможно най-точния начин и съм много щастлива от резултата. Продуценти на клипа са ESC и Pro Cinema, чиито екипи направиха възможен този мащабен проект. Снимачният ден беше доста тежък, тъй като сменихме четири визии. За тях се погрижиха Даниел Младенов – грим и коса, и Сергей Йорданов – стайлинг. Беше такова удоволствие и щастие, че изобщо не разбрах как в студиото е било седем градуса.

- Преди няколко дни представихте проекта официално в столичен бар. Как мина първото изпълнение пред публика и защо решихте да съберете близки и приятели с оглед на Covid-19 ситуацията, в която ваши колеги често избягват подобни инициативи?

- Аз си падам малко старомодна (смее се). Промоцията се осъществи при спазване на всички противоепидемични мерки, а и както знаете в момента заведенията изискват и зелен сертификат, какъвто притежаваше всеки от присъстващите. Взех решение да не бъде дигитална тази промоция, защото емоцията не може да бъде предадена или поне не така чрез телефон, лаптоп или телевизор. Имаме нужда от тази комуникация. Даже доста от гостите ми благодариха, че съм ги събрала.

- Какво ви казват хората, когато чуят за първи път „Смелост“?

- Казват ми, че искат да го чуят пак (смее се). И че не им излиза от главата. Майка ми даже една сутрин ми каза, че не е спала, защото си го е пяла цяла нощ.

- Какво следва оттук нататък за вас в самостоятелен план?

- Музика следва! Нови песни, нови клипове. Надявам се това да е началото на нещо много красиво и успешно, разбира се.

- В края на миналата година имахте още една премиера – с любимите си колежки Елизабет и Яна представихте първия студиен албум на група LaTiDa. Разкажете ни за него!

- В пандемията се родиха доста идеи за песни и имахме възможност да ги реализираме в LaTiDa Records, където момичетата работят. Всяка от нас имаше по няколко идеи, записани в телефона, и започнахме да ги развиваме, допълваме и така се роди „Желания“. Албумът е факт в дигиталните платформи и отскоро може да се закупи на CD носител. Вложихме доста емоция в музиката ни и се надявам хората да я харесат също.

- Миналата година преживяхте още едно голямо приключение, наречено „Гласът на България“. Защо решихте да се включите в музикалния формат и какво научихте от участието си в него?

- Аз си го мечтая още откакто с момичетата бяхме беквокал в шоуто. Нещо все ме спираше през предните години, но си казах „Смелост трябва…“ и се записах за участие. Трябва да се опитва, иначе никога нямаше да разбера какво е усещането – а то е жестоко!

От участието си в шоуто осъзнах колко всъщност обичам да бъда на сцената. Този адреналин, интервютата, камерите – обожавам този начин на живот! Там срещнах и Ищар, която беше гост ментор в един от етапите. По време на репетицията ми тя се разплака. Това признание за мен е повече от достатъчно.

- От няколко години имате ново амплоа – това на майка и съпруга. Как се чувствате в него?

- Ах! Аз не съм типичната майка и съпруга. Когато съм в настроение – готвя, когато не съм хапваме пица. Но нито мъжът ми, нито Самуел имат нещо против. Намерили сме се прекрасно и се обичаме много. Благодаря на Господ, че ми е избрал това семейство.

- Лесно ли се съчетават грижите към детето и работата?

- Не! Хахаха. Почти невъзможно е. Особено в зимния период, когато както всички знаем децата доста често боледуват. Сами е много будно дете и страшно много обича вниманието. Трябва целият свят да се върти около него, постоянно и винаги и честно казано успява да го постигне (смее се). Много рядко се случва да се заиграе самичък, а обикновено, когато стане тихо… не е добре! Той е прекрасен. Дано така да успее и в живота да постига всичко, което иска.

- За какво мечтаете?

- Да имам възможност да създавам музика, да докосвам публиката с нея. Да бъдем здрави и щастливи със семейството ми. И Covid – 19 да изчезне!