0

Б обан Здравкович брани чалгата от извънземни в анимационната пародия „Джет сет“.

45-минутното филмче на младия режисьор Ненад Митич възроди кариерата на легендарния сръбски певец, който в последните години има повече участия в България, отколкото в родината си. Според сюжета марсианците пристигат на Земята, за да се справят с турбофолка, а главният герой Бобан Здравкович започва борба с извънземните за спасяването на колегите си.

Съдба

На 16 май любимият певец отпразнува 60-годишнината си, а 2022 г. е юбилейна за него и в творчески план, тъй като стават 40 г. от старта на кариерата му. През 1982 г. записва първия си албум Volite se i pevajte buzuki, а после и Dacu, dacu sve, които обаче остават незабелязани от меломаните. Певецът влиза в казармата да отбие военната си служба, а след уволнението издава третия си албум Klinka. На премиерата му изглежда, че ще има същата съдба като останалите, но година по-късно музикалните редактори изведнъж се сещат и завъртат пилотния сингъл Ne dolazi u moj san, който се превръща в суперхит, а изпълнителят в звезда. От плочата и касетата се продават 160 хиляди копия, а хитовете продължават - Sve ljubavi moje, Pogledaj u nebo, Ciganima srce dacu, Srecan put ptico bela, Prastam ti duso.

Балкан

До 2000 г. Бобан е част от компанията на Лепа Брена „Гранд прадакшън“, но в един момент я напуска. Без скандал, просто не намира себе си в новите условия на работа. Въпреки това песните му продължават да се радват на популярност, да го канят по участия, особено у нас. „Винаги идвам в България с много положително настроение. Радвам се, че продължавам да радвам хората с моите песни - обичат ги и не спират да ги слушат. Винаги има настроение, когато пея пред българска публика. И мен ме зарежда позитивна енергия, която ме държи дълго след това. Обичам много България, ходил съм навсякъде, обиколил съм я. Имате много хубаво море, също и Балкан. Не на последно място искам да кажа, че имам много приятели тук. Определено България е страна, която обичам. Естествено, най-много се радвам за приятелите си тук, за мен те са най-скъпото, най-хубавото нещо. Бог е дал много и на природата ви“, споделя в едно от интервютата си Здравкович.

Бъркат го с келнер

От богатата си концертна кариера Бобан Здравкович има десетки забавни истории, които помни и до днес. „Гостувах в един хотел. Бях в началото на кариерата си, нямах много опит. Бях се облякъл като сервитьор – риза, папийонка. По някое време през нощта, когато гостите бяха пияни, единият от тях ми махна да дойда. Приближих се до него, защото мислех, че ме вика да му изпея нещо, а той ми поръча питие и каза: „Сервитьор, кога ще дойда това?“. Не знаех дали да се смея или да плача, защото той не го направи нарочно, просто не ме разпозна“, смее се днес певецът. На върха на славата си също има подобна случка. Сборен концерт в спортната зала във Вогошча, Сараево. Дошъл неговият ред да излезе на сцената, но го нямало. Търсили го навсякъде, накрая дошъл човек от публиката и казал, че охраната не пуска Бобан да влезе, понеже не може да го познае, а той не си носел документите за самоличност, за да докаже кой е.

Взе Мой ангеле на Сашо Роман

В един от последните си албуми Бобан Здравкович направи кавър на хитовата балада на Сашо Роман „Мой ангеле“. Неговата версия е на сръбски и се казва „Моя сладка мъко“, както се пее и в оригиналния български текст. „Следя вашата музика. Имам много приятели сред колегите. Има много млади и качествени певици, които могат да пеят. Не искам да казвам имена, за да не се обиди някоя (смее се). Но е факт, че в попфолка има много качествени певици и певци. Аз имам дуети с ваши изпълнителки, но от доста време нямам нов съвместен проект с тях. Но ако се случи така, че да попаднем на хубава музика и текст, защо да не запиша песен и с някой друг изпълнител“, казва звездата. Би направил общ проект с Преслава, Анелия и Емилия.