0

К енет Брана и Уил Смит са фаворитите за Оскар на Мариян Станков – Мон Дьо, който ще води студиото „Треска за Оскари: Блясъкът се завръща“ преди връчването на наградите по NOVA в неделя вечерта от 22 ч., разкри пред „Телеграф“ самият той.

„Белфаст“ - кинематографичните мемоари на Кенет Брана за детството му в бурна Северна Ирландия от 69-а – началото на един конфликт, който все още има своите живи белези – сектантското насилие. И "Силата на кучето", който е превъзходен готически уестърн. Мистериозен и заплашителен, филмът на Джейн Кемпиън е бавно горяща психодрама за двама враждуващи братя през 20-те години на миналия век. Уил Смит, който облича костюма на противоречивата фигура от тенис династията Уилямс - Ричард Уилямс. В спортната драма „Методът Уилямс“ Смит се справя блестящо с вълнението на аутсайдера – да бъде треньор и баща на легендите в тениса Винъс и Серена Уилямс. Джесика Частейн, която е телеевангелистката Тами Фей Бейкър във филма "Очите на Тами Фей". Въпреки че Никол Кидман, която влиза в ролята на Люсил Бол, първата телевизионна звезда на Америка в средата на 50 в „Да бъдеш Рикардо“, е главозамайваща“, сподели тв водещият.

Забавление

Той очаква от церемонията забавление. „Мисля, че това е думата тази година. Но в последните години липсата на водещ, големите скандали #MeToo и #OscarsSoWhite и пандемията поставиха много въпросителни пред организаторите. Така че сега шоуто има една-единствена задача – да се върне обратно в мача на големите. Чакам с нетърпение монолога на водещите. В годините подобни монолози са превръщали церемониите в по-чакани и от Супербол.


В последните две години залогът беше нещо повече от егото на филмовия бизнес. Цял сектор от развлекателната индустрия разчита на кампаниите за „Оскар“ (в годините без пандемия). Холивуд се нуждае от Оскарите, за да успее. Може би най-интересното ново допълнение тази година е любимата награда на феновете - опит да се разпознаят по-масови филми по време на церемонията. Без него от Академията нямаше може би да осъзнаят ясно, че не са номинирали най-големите касови успехи за 2021 г., включително „Спайдърмен: Няма път към дома“ и „Смъртта може да почака“, в основните категории“, казва Мариян Станков.

Блясък

Ето и какво разкри той за подготовката за студиото „Треска за Оскари“: „Всички си представят, че като не са избори, война, пандемия или пък трагедия със загинали хора, непременно са лесни за отразяване. Това е голяма заблуда. Оскарите преди всичко са новинарско събитие и в тях има всичко – драма, война, пандемия, сексуални и расови неравенства и, разбира се, политика. Да направиш програма преди официалната церемония изисква време и труд на много хора. Подготовката ни започна още в началото на януари и ако трябва да съм честен, продължава и в момента, в който отговарям на тези въпроси. Тази година слоганът на предаването е „Блясъкът се завръща“. Защо го избрахме? Защото след две тежки години на пандемия и пет на пълна промяна за цялата киноиндустрия зад Океана сега церемонията се връща към този шик и естетика, които познаваме преди COVID-19. След миналогодишната интимна церемония в Юниън стейшън в Лос Анджелис сега в „Долби тиътър“ и пространството пред него отново ще приемем своите любими звезди. Уроците от миналото изглеждат научени – за първи път от три години насам ще има водещи. Расовото разнообразие е факт. Жените не са натикани в миша дупка. Напротив. Тази година отново може да имаме жена, която да си тръгне с „Оскар“ в категорията „Най-добър режисьор“. След Клоуи Джао миналата година сега Джейн Кемпиън и нейният „Силата на кучето“ са големите фаворити на вечерта. С номинацията си за най-добър режисьор Кемпиън става първата жена в историята на Оскарите, номинирана в категорията два пъти. Първата й номинация беше през 93-а за „Пианото“, но тогава тя загуби от Стивън Спилбърг и неговия „Списъкът на Шиндлер“. Сега Кемпиън и Спилбърг отново се изправят един срещу друг и мисля, че този път топката е в нейното поле“.

Прогнози

Мартин Христов – българинът, който беше номиниран тази година за БАФТА, както и звезди от актуалния хитов сериал на NOVA „Лъжите в нас“, ще бъде сред гостите в студиото на Мон Дьо. „В неделя пред репортера ни Евелина Кунчева говори Линда Даутс – тя оглавява екипа по визията на филма „Очите на Тами Фей“. Даутс е фаворитът на критиците и букмейкърите тази година за „Оскар“ в категорията „Грим и прически“. Линда разказва за това какво е да превърнеш Джесика Частейн в телеевангелистката Тами Фей Бейкър. Филмът е интимен поглед към необикновения възход, падение и изкупление на Тами Фей и съпруга й Джим Бакър, които през 70-те и 80-те години на миналия век се превръщат в религиозна империя в Съединените щати. Даутс от 11 години е личен гримьор на Частейн. Тази година отново се впускаме в любимото си занимание – прогнозите. Голямата шестица – двете поддържащи роли, двете главни роли, режисьор и филм. Категориите ще бъдат презентирани от шест емблематични лица на NOVA. Владимир Пенев, Орлин Павлов, Гала, Галя Щърбева, Румен Бахов и Никол Станкулова, която се връща на екран по време на майчинство само заради Оскарите, добави още Станков.

Показват най-големия фен на Кръстникът

Тази година Оскарите ще отбележат две иконични годишнини - 60 години Агент 007 и 50 години „Кръстникът“. „Ние също ще го направим. Предлагаме ви един неконвенционален и смислен поглед от Ивайло Цветков-Нойзи и Мария Игнатова. Ще ви срещнем и с един от най-големите фенове на „Кръстникът“ в България.
Звездните ни коментатори са Луиза Григорова, Владимир Михайлов, Виктор Божинов, Кристина Патрашкова, Ники Кънчев, Михаил Дюзев, Драго Симеонов. А когато започне най-голямото модно ревю на планетата – червеният килим, в студиото влиза топдизайнера Невена. Освен това сме ви подготвили и срещи с Тео Ушев и Владимир Тодоров. Ще ви разкажем за проклятието на Оскарите и ще се забъркаме в теориите на конспирациите“, разкри Мон Дьо.

Ясен Дараков и Станислава Айви с изненади

Ясен Дараков и Станислава Айви подготвят изненади в студиото „Треска за Оскари“. „Тази година той ще е единственият български журналист, който ще бъде на червения килим и отново очакваме да ни срещне с А отбора на Холивуд. Стаси ни готви една ексклузивна среща, която все още пазим в тайна и, разбира се, няма как да не бъде част от коментарните панели. Освен това и тази година тя ще ни дава последната информация за подготовката на звездите и как България гласува в анкета на NOVA за своите любимци. Ще бъдем 5 часа на живо по NOVA преди церемонията по KINO NOVA“, издава Мон Дьо. Като перфекционист той иска нещата да се случат така, както са заложени по реда. „Екипът, с който работя, и моят продуцент знаят, че в работата си не обичам да правя компромиси. Затова бих връчил лично „Оскар“ на целия си екип, защото подготовката на такъв ефир наистина е дълга, трудна, а в последните дни и безсънна“, допълва водещият.

.

 .
Красена Ангелова/NOVA