0

Р ешенията, взети на последната конкурсна сесия за българско кино, бяха временно спрени. Причината за това е жалба в съда, подадена от режисьора Камен Калев, който е автор на един от отхвърлени проекти в конкурса. Това стана ясно от сайта на Националния филмов център.

Решенията, взети на последната конкурсна сесия за българско кино, бяха временно спрени. Причината за това е жалба в съда, подадена от режисьора Камен Калев, който е автор на един от отхвърлени проекти в конкурса. Това стана ясно от сайта на Националния филмов център.

Жалбата на Калев се отнася до това, че НФЦ не е използвал формуляр, изрично разписан в Правилника за прилагане филмовата индустрия. Според него липсва така наречената „средна оценка“, която трябва да бъде използвана за служебната оценка за опита на режисьора и продуцента, а пререканията му с НФЦ са във връзка именно с тълкуването на тази законова разпоредба.

Че проблемите идват от Правилника и не доброто изясняване на методологията за сумиране на оценките смята и режисьорът Виктор Божинов, чийто филм по „Чамкория“ също не беше одобрен на последната сесия.

Според методологията са класирани седем филма, като сред спечелилите са екранизациите на романите „Поразенит Димова и „Остайница“ на Рене Карабаш, както и ленти на Георги Дюлгеров, Станислав Тодоров и Тодор Чапкънов. Няма обаче да бъде сключен договор с нито един от проектите докато Административният съд не излезе решение. Това е така, защото при преизчисляване два от класираните трябва да отпаднат, а други два да бъдат одобрени. Единият от тези, с които следва да бъде подписан договор е именно проектът на Камен Калев.