0

Т азгодишната церемония по връчването на 64-ите награди „Грами“ вече има нова дата и място, след като Американската национална звукозаписна академия я отложи заради настъпващата вълна заразени с новия коронавирус. Шоуто, което първоначално беше насрочено за 31 януари в Лос Анджелис, сега ще се проведе в MGM Grand Garden Arena в Лас Вегас на 3 април.

Тазгодишната церемония по връчването на 64-ите награди „Грами“ вече има нова дата и място, след като Американската национална звукозаписна академия я отложи заради настъпващата вълна заразени с новия коронавирус. Шоуто, което първоначално беше насрочено за 31 януари в Лос Анджелис, сега ще се проведе в MGM Grand Garden Arena в Лас Вегас на 3 април.

Водещ на събитието ще бъде комикът Тревър Ноа, като то ще бъде излъчено по телевизия CBS и стриймвана на живо от залата, която е със 17 000 места.

Отлагането на церемонията идва след като през 2021 г. златните грамофончета бяха раздадени на 14 март вместо на 31 януари, както беше планирано предварително. Шоуто освен това отново беше преместено от центъра "Стейпълс" в по-големия конгресен център в Лос Анджелис, за да се избегне прекомерното струпване.

Припомняме, че за тазгодишните отличия, номинациите бяха обявени на 23 ноември. С новите правила за прозрачност на вота, които бяха въведени миналата година година, дойде и желанието на членовете на Звукозаписната академия публиката да възвърне доверието си към тях. И този път обаче обявяването им не премина без изненади. Така, например, въпреки прогнозите, кей-поп бандата BTS не беше номинирана за запис на годината. Корейците трябваше да се задоволят в включването им в надпреварата единствено за най-добро изпълнение на поп дует/група за Butter.

Може би главният сюрприз обаче беше триумфът на Джон Батист - музикант от афроамерикански произход, който се изявява в различни жанрове, бендлидер и скорошен носител на "Оскар“ заедно с Трент Резнър и Атикъс Рос за оригиналната музика към анимацията "За душата". Именно той изненадващо бе избран да се съревновава за общо 11 отличия в няколко жанра, сред които джаз, ритъм енд блус и американска коренна музика. Сред номинациите му са и водещите категории за албум на годината за We Are и за запис на годината за Freedom.

С по осем номинации го последваха певецът Джъстин Бийбър, рапърката Доджа Кет и певицата H.E.R. (Габриела Уилсън).